Red Robin (bol) op stam

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 02/04/2012 - 01:21
julio

Red Robin (bol) op stam

Hallo,

wij willen twee glansmispelsbomen, deze mogen echter niet al te groot
worden door de plek waar we ze willen zetten want dan ontnemen we ons eigen
zicht. Nu ben ik een beginnend tuinier en zie ik door de bomen (haha) het
bos niet meer.

Klopt het dat een boom op stam niet meer in de lengte groeit maar alleen
breder? Soms lees ik dat dit het geval is, maar dan wordt dit ook weer
aangevuld met de term 'bol op stam'. Hoe weet ik nu als ik een Red Robin op
stam koop welke variant ik heb?

Alvast bedankt!

ma, 02/04/2012 - 23:13
peterplant

De Photiniainfo-icon 'Red Robin', glansmispel, is een struik die tegenwoordig veel als stamboompje gekweekt wordt. De stam die onder het kroontje ( het bolletje met blad) zit wordt wel dikker, maar nooit meer langer.
Wil je dus een stammetje van 120 cm, dan moet je dus niet een stammetje van 80 cm kopen in de hoop dat dat stammetje nog wel 40 cm zal groeien.
Het bolletje kun je door middel van wel of niet snoeien, zo groot later worden als je zelf wilt. Je kunt het hele groeiseizoen snoeien. Hoe meer je topt, hoe voller het bolletje wordt.
Er worden weinig andere varianten aangeboden, de laatste jaren wel de 'Little Red Robin' , een selectie die langzamer groeit en kleiner blad heeft ( en naar mijn mening minder sterk is).

di, 03/04/2012 - 08:57
tuinprins

Photiniainfo-icon Red Robin is matig winterhard. Door de strenge vorst in februari zijn veel Red Robins verandert in Brown Robins. Sommigen zullen weer opnieuw uitlopen, anderen zijn echt dood. Als je een beschutte tuin hebt kun je het proberen maar anders is het zonde van het geld.

Little Red Robin is een kruk van een plant. Heeft slappe hangtakken die gemakkelijk afbreken. Ik heb deze nog niet gezien als bol op stam.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten