Rodondendron verplaatsen

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 24/03/2011 - 20:47
meesy

Rodondendron verplaatsen

Kan ik nu nog een rhododendroninfo-icon verplaatsen of moet ik dat niet meer doen?
Zit al vol met bloemknoppen,hij is nog niet zo groot,ongeveer een meter hoog,eigenlijk zit hij alleen bovenaan vol in blad en rondom wat,onderaan tot op de helft zie je de stammen.
Wil hem graag verplaatsen omdat de vorige bewoners hem niet echt met de hele kluit in de grond hebben gezet,een gedeelte van de kluit steekt nog uit de grond(25 centimeter ongeveer)en zit vol met mos.
Kan ik als hij te verplaatsen is dan iets dieper in de grond zetten?

wo, 16/03/2011 - 12:10
WiPe

Ik ben er absoluut geen voorstander van om planten dieper te zetten dan ze stonden. Zeker voor Rhododendroninfo-icon riskeer je daar meer slecht dan goed mee te doen. De planten hebben, nadat ze te ondiep geplnt geweest zijn, nieuwe wortels gemaakt die aangepast zijn aan de effectieve plantdiepte. Als je ze herplant en je zet ze dieper dan gaan die nieuwe wortels dieper komen te zitten dan wat voor een goede groei wenselijk is.
Naar mijn ervaring is te ondiep planten minder schadelijk dan te diep planten.

do, 24/03/2011 - 20:47
meesy

Het klopt....ik heb rondom de rhododendroninfo-icon gegraven omdat ik wat turf en potgrond ertussen wou mengen,tot mijn verbazing kon ik hem er zo uithalen,hij had nieuw geworteld.
Ik heb hem er dus even helemaal uitgehaald,groot rond gat gegraven,onderin een hoop gedroogd blad van vorig jaar erin wat compost en potgrond erop,plant erin,nu zo zoals hij tot de oorspronkelijke hoogte geplant had moeten worden,de nieuwe wortels waren namelijk iets van 25 centimeter,wat mest erbij en nu een paar dagen later ziet hij er al stukken beter uit,het blad is niet meer zo gekruld van droogte maar wat rechter en ook mooier groener al.
Dus denk dat het goed komt,hij zit al vol met knoppen en als die uitgebloeid zijn zijn er genoeg voedingstoffen aanwezig voor gezonde verdere groei lijkt me.

vr, 25/03/2011 - 10:52
WiPe

Vertering van organisch materiaal vraagt zuurstof. En planten hebben aan hun wortels ook zuurstof nodig om goed te groeien. Doordat dat blad in de grond gaat verteren krijgen de wortels minder zuurstof.

In de natuur valt blad bovenop de grond waar het gaat verteren en zo langzaam ter beschikking komt van de wortels. Blad onderin een plantgat steken is naar mijn idee niet de beste keuze.

vr, 25/03/2011 - 15:03
meesy

Is al helemaal gedroogd blad hoor,wat verkruimelt als je het in je handen neemt,dus lijkt me dat heel veel vertering al achter de rug is....

vr, 25/03/2011 - 18:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vertering moet nog beginnen.

vr, 25/03/2011 - 21:57
meesy

Turn garden soil with a spade, mixing the dried leaves with the soil to a depth of 1 foot. Continue turning the soil and leaves until the entire garden bed is well-mixed. Dried leaves help break up heavy clay soils, improve drainage and add nutrients.

Dat gaat dus over gedroogde bladeren door en onder het zand gespit worden

vr, 25/03/2011 - 22:57
D_SDennis

Je kunt je iets van een advies aantrekken of niet. Ik deel de mening van Wipe volledig. Daarentegen is dieper planten niet zo'n probleem als het gaat om een stuk oude kluit wat je graag niet meer ziet. Zorg dan dat je de plant op gelijke diepte plant en vul bovenop de kluit eerst 5 cm aan. Dan in het najaar nog een 5 cm enzovoort tot je de 25 cm hebt overbrugd. Dat betekent dus dat de eerste twee jaar je plant min of meer in een steeds ondieper kuiltje staat.

za, 26/03/2011 - 09:05
WiPe

Het is veel beter om goed verteerde kompost te gebruiken dan droog blad.

ma, 28/03/2011 - 13:26
meesy

Oké...heb er ook compost bij gedaan,ik zag dat ik in mijn eerste bericht het had over een hoop blad,dat had ik beter anders kunnen zeggen,gedroogd en sterk verkruimeld blad van een jaar oud,een laagje van misschien maar 1-2 centimeter en daarbovenop compost en potgrond,daar de rodondendron op geplaatst.

Ik moet zeggen,de rodondendron ziet er nu nadat hij opnieuw geplant is er volkomen anders uit,niet meer uitgedroogd en mooi groen.

Bedankt voor jullie antwoorden

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag