stekken

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 26/02/2007 - 22:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

stekken

hoe moet je een plataan stekken

ma, 26/02/2007 - 22:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is niet te stekken.

ma, 26/02/2007 - 22:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Plataan wordt vaak gestekt, komt zelden soortecht uit zaad voort.

Jan

di, 27/02/2007 - 11:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

't Kan wel; 't kan niet: maar hoe moet het nu?

De RHS Encyclopaedia of practical gardening: Plant propagation geeft voor de Plataan aan dat houtige stek genomen kan worden.

Dat gaat als volgt:

Neem in de herfst een houtige stengel die nog hetzelfde jaar gegroeid is (dat zijn dus de uitlopers van afgelopen jaar welke al in het voorjaar begonnen zijn, latere twijgen zijn nog niet voldoende verhout). Uit de afgeknipte stengel gaan we een stek knippen:

kies een mooie eindknop en knip de tak daar vlak boven schuin af (van net boven de knop schuin naar beneden), ga plusminus 15cm naar beneden en knip de tak recht af. Je hebt nu dus een takje van 15 cm met rechte onderkant en schuin geknipte bovenkant waarvan de "top" net boven een knop eindigt.

Steek de stek in stekpoeder (alleen de onderkant!) en vervolgens in een luchtig grondmengsel, ongeveer zo diep dat minimaal 3 knoppen boven de grond uitsteken. Controleer aan het eind van de winter of ze niet door de vrost omhoog gewerkt zijn. Druk in dat geval de grond opnieuw aan. De stekken zullen meestal pas in het voorjaar beginnen met wortelen en kunnen dus pas in de volgende herfst of voorjaat verplaatst worden.

In mijn (bescheiden) ervaring is het succes van deze methode beter in een koude bak. Na de eerste winter kunnen de planten afgehard worden en e volle grond in.

De methode werkt in het algemeen erg goed maar geeft geen 100% resultaat en met de plataan heb ik zelf geen ervaring.

Als je echt mooie stekken wilt hebben dan snoei je de moerplanten in het voorjaar vast flink terug. De plant vormt dan lange krachtige scheuten die in de herfst ideaal stekmateriaal opleveren.

Ruud

di, 27/02/2007 - 20:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt mij dat ik fout zit.

di, 27/02/2007 - 22:43
hanninkj

Ik heb redelijke ervaring met stekken van houtige gewassen. Vaantjesboom stek ik volop.

Neem jong hout en laat daar 2 blaadjes aan zitten.
Laat een stuk stengel van 10 cm vrij, doop deze in stekpoeder voor houtige gewassen.
Zet de stekken in goede stekgrond, bevat 15% zand, en hou de temperatuur op 20-25 graden. Na 3-6 mnd zullen de stekken beworteld zijn.

Succes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag