Tamme kastanje omkrullend blad

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 22/01/2008 - 16:19
Klimop

Tamme kastanje omkrullend blad

Onze tamme kastanje van c. 25 jaar oud ziet er sinds deze zomer niet gezond uit: de bladeren aan de bovenkant van de boom werden in juli al dor, krullen om en vallen af. De grondsoort is zanderig, in Overijssel.
Op internet kwam ik dit tegen: “In Frankrijk heerst al vele jaren een ziekte in deze bomen ,waardoor ze vanuit de kruinen afsterven, maar waarbij zich aan de wortel en onderstam weer gewoon nieuwe stammen ontwikkelen.(vergelijkbaar met wat bij iepen en sommige wilgensoorten in Nederland gebeurt)”. Zou het dat kunnen zijn? Of iets anders? Weet iemand iets meer van dit verschijnsel bij tamme kastanjebomen?
Alvast bedankt

Tamme kastanje omkrullend blad
zo, 23/09/2007 - 20:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ken dit probleem met de Tamme kastanje niet. Maar bij Iepen met Iepziekte sterven eerst losse takken in de kruin, ze verdorren zeer plotseling. Als dat begint is het van die boom steeds binnen 1 a 2 jaar het einde. Als je bij Iepen goed oplet dan wordt de verdorringsfase vooraf gegaan door veel meer wortelopslag dan gebruikelijk. Na het afsterven van de hoofdstam kunnen die weer een jaartje of 20 doorgroeien en dan begint alles weer van voren af aan.

di, 25/09/2007 - 11:38
Klimop

Hallo Rdb,

Bedankt voor je reactie. Ik heb nog even om de boom heengelopen, maar er is nergens opschot. Dat lijkt dus weer niet op wat er geschreven is over de tamme kastanjes in Frankrijk en de vergelijking met iepen. Bij ons begint het ook niet met losse takken, maar met omkrullende dorre bladeren aan de boven-kant van de boom.

di, 25/09/2007 - 19:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zijn er geen veranderingen om de boom geweest? zoals bebouwing of verharding?
Of iets zouts in de bodem gekomen?
Zitten er geen luizen in de boom?

Groeten Martin Vlot
www.bomenonderhoud.nl

do, 27/09/2007 - 01:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

het is een kwakkelzomer
het kan best een onschuldige bladziekte zijn

zo, 20/01/2008 - 17:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

het lijkt mij dat het de larven van de paardekastanjebladmineerder zijn.Heel vervelend maar niets aan te doen. Sommige gemeentes experimenteren met knoflookextracten.Er wordt aangeraden in de herfst al het gevallen blad te vernietigen.

di, 22/01/2008 - 16:21
birdwatcher

Anoniem het gaat hier om tamme kastanje deze wordt niet door paardekastanjemineermot aangetast.
als de knoppen aan deze takken straks gewoon uitlopen is er niets aan de hand.
gr Dirk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag