Variëteitsuggesties gevraagd over de Acer palmatum

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 25/05/2009 - 18:57
Morty

Variëteitsuggesties gevraagd over de Acer palmatum

Hallo,

Ik ben op zoek naar een Acerinfo-icon palmatum variëteit die niet hoger dan 2 meter wordt, rood blad heeft en niet snel groeit.

Kan iemand een paar cultuurvariëteiten opnoemen die hieraan voldoen?

B.v.d.

ma, 25/05/2009 - 23:51
tuinprins

Enkele japanse esdoorns die hier aan voldoen:

- Acerinfo-icon palmatum 'Red Pygmy' (opgaand)
- Acer palmatum 'Crimson Queen' (paddestoelvormig)
- Acer palmatum 'Ara tama' (opgaand)
- Acer palmatum 'Pixie' (opgaand, op den duur waarschijnlijk hoger dan 2.00 meter)
- Acer palmatum 'Red Filigree Lace' (paddestoelvormig)
- Acer palmatum 'Tamuke yama' (paddestoelvormig)
- Acer palmatum 'Ume ga e'(opgaand)

Deze esdoorns zijn doorgaans niet in een doorsnee tuincentrum te koop (uitgezonderd 'Crimson Queen'). Hiervoor zul je toch naar meer gespecialiseerde aanbieders moeten zoals Esveld in Boskoop moeten. Ongetwijfeld zijn er meer japanse esdoorns die aan de genoemde criteria voldoen. Kijk hiervoor bij de website en catalogus van Esveld.

Tot slot: Japanse esdoorns zijn goed te snoeien maar let erop dat je hierdoor de vorm van de plant niet verpest. De beste tijd hiervoor is juni/juli.

Gegroet, de tuinprins

di, 26/05/2009 - 01:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik pas zelden zomersnoei toe bij Japanse esdoorns, omdat de stamontwikkeling erdoor wordt geremd. Het tweede of Sint-Janslot is doorgaans ook van mindere kwaliteit. Om de boompjes compact te houden, snoei ik de lange uitlopers terug tot op 1 bladpaar, zodra het herfstblad is afgevallen. De snoeiplek kies ik dicht onder het weggeknipte bladpaar.
's Zomers verwijder ik de resterende dode takstompjes met een smalle concaaftang, die ook voor bonsai wordt gebruikt. Die tang is ook zeer geschikt om afgestorven takken netjes weg te snoeien, zodat de resterende wond mooi overgroeit.

di, 26/05/2009 - 11:52
Morty

Bedankt voor de suggesties.

Wat dat snoeien betreft, naar mijn mening moeten deze acers nooit gesnoeid worden, zelf snoei ik alleen takken zo wel dat de stammen van de struik goed zichtbaar worden.

En het dode hout uiteraard, zover was ik wel;)

di, 26/05/2009 - 23:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Of je Japanse esdoornvariëteiten wel of niet snoeit is een kwestie van smaak en beschikbare groeiruimte. Veel van mijn boompjes die nu in de volle grond staan hebben gedurende vele jaren in een container gestaan. Ze werden in toom gehouden door de eerder beschreven jaarlijkse snoeibeurt. Dankzij dit regime zijn de bomen vrij bescheiden van omvang gebleven en hebben ze nu een vertakkingsstructuur overeenkomstig met hun feitelijke leeftijd. Japanners zijn specialisten in het trimmen van bomen met vergelijkbare technieken die ook bij bonsai worden toegepast. Deze ontwikkelde techniek voldoet prima voor de piepkleine tuintjes bij de Japanse woningen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag