Wat planten

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 04/09/2006 - 22:04
Odil

Wat planten

Hallo,

Volgende week maandag verhuizen we naar een huisje op de buiten waar een kleine tuin bij is.
Op onderstaande foto zie je iets van de tuin.
Links een grasperk van 4.5 op 13 meter en rechts een kippenren van 3 op 9 meter.
De kippenren zal beplant worden met struiken, vaste planten en varens.

Met de tuin weet ik het niet goed daar ik niet echt ervaring heb met tuinen en planten.
Links tussen ons en de buren staat er nu een draad van 1.5 meter en dus geen privacy en daar willen we iets aan doen door daar struiken en vaste planten te zetten zodat de buren niet in onze tuin kunnen zien.
De vaste planten zal wel lukken maar de struiken is iets anders.
Zoals je ziet is het geen brede tuin en kan ik dus geen brede borders maken en ben dus op zoek naar struiken die niet echt breed komen zodat ik niet veel van mijn gras verlies.
Ik wil dus de 13 meter aan de linker kant dicht maken met struiken.
Wat kan je me aanraden om daar te planten ?
Ik wil ze niet breed hebben maar ze moeten wel rond de 1.80 a 2 meter hoog worden, ook niet veel hoger.

Wat planten
ma, 04/09/2006 - 23:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat verstaat U onder "niet te breed "? Voor sommige mensen is een halve meter al te breed. De meeste struiken worden op den duur veel breder als een meter. U kunt er een haag planten van coniferen (incl. taxusinfo-icon) maar die moet ieder jaar 1 of 2 keer geknipt worden. Bovendien hebt U nog met U buren te maken. Wat vinden zij? Misschien dat een houten schutting in dit geval, waarbij U een groot deel van uw gazon wilt behouden, een betere oplossing is.

Gegroet, de tuinprins

ma, 04/09/2006 - 23:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het planten van een haag kun je het beste wel in overleg met je buren doen. Verder is het afhankelijk van je smaak, budget en geduld. Zo kun je uitgaan van de traditionele haagplant de Liguster. Die kosten vrijwel niets (als je ze bij een tuincentrum besteld met "kale" wortels en dus niet in een pot) en zijn zomer en winter groen. Wil je bij bladplanten blijven dan zijn Haagbeuk of Beuk mooi maar iets duurder. De laatste houdt het (bruine) blad de hele winter vast. Dat geeft overigens in het voorjaar, las de jonge knoppen zwellen, wel extra bladval.
Heb je liever naaldhout dan is de Taxusinfo-icon de mooiste en duurste oplossing. Voordeel is wel dat je ze altijd sterk kunt terugsnoeien en dat ze langzaam groeien (dus niet zovaak knippen). Laat je niet verleiden tot de zeer goedkope Leylandii, de plaag van menige nieuwbouwwijk. Deze groeien zeer snel (dus adverteert het tuincentrum met snel privacy en zo). Helaas weet de plant niet van ophouden als de gewenste hoogte bereikt is.

Zo zijn er nog tal van andere planten geschikt als haagplant. Het beste is toch even langs de bibliotheek gaan voor een boek over hagen er is erg veel keus.

M.vr.gr.,

Ruud

di, 05/09/2006 - 11:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik had mijn borders liefst volgeplant met struiken, heesters en vaste planten, een haag vind ik maar saai.
Dus zal ik wat meer van mijn gras moeten inleveren dan.
Ik was van plan om een border te maken van 50cm breed.

di, 05/09/2006 - 12:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tegenwoordig zie je ook vaak Hederainfo-icon langs draad, groeit goed dicht en blijft smal.

Groeten Beppie

di, 05/09/2006 - 14:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt ook een gemengde haag maken van verschillende heesters en dan heb je een haag en border in een. Maar deze zal dan altijd breder worden dan 50 cm. Je zou dan een paar groenblijvende en een aantal bladverliezers kunnen combineren.
Ann

di, 05/09/2006 - 23:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een halve meter is gewoon te weinig voor wat U in gedachte hebt. Twee meter lijkt mij veel beter. Tenzij U een haag plant, een schutting plaatst of een afscheiding m.b.v. klimop maakt.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten