algen in de vijver

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 14/01/2009 - 17:49
albert11

algen in de vijver

Nu het ijs op de vijver aan het dooien is zie ik tot mijn verbazing dat de zuurstofplanten ineens onder de alg zit (draadalg). Wat te doen laten zitten of nu verwijderen en hoe kan dat in de winter de alg zo ineens hard groeit eerder nooit last van gehad.

Gr Albert

wo, 14/01/2009 - 17:59
Morty

Algen horen in een vijver, maar teveel is niet goed voor de eventuele dieren in uw vijver? (weet niet of u vissen in de vijver houdt?) Dat er inneens zoveel algen groeien kan liggen aan een verhoogde concentratie organische afvalstoffen in de vijver (bijvoorbeeld uitwerpselen van vissen, dode plantenresten etc.)
U kunt proberen afhankelijk van de omstandigheden het meeste alg er zelf uit te halen. niet alles want dat is ook niet goed.
Ik weet dat er ook middeltjes te koop zijn om algengroei in te dammen, ik zou wel goed informeren wat er precies in zit en wat de werking is, het mag het leven in de vijver verder niet verstoren namelijk.

wo, 14/01/2009 - 22:46
albert11

Hallo, ik heb gewoon goudwindes, sarasa,s goudvissen in de vijver. Het is de eerste keer dat ik tijdens de winter zoveel alg in de vijver heb. Moet er wel bij vermelden dat ik niet de afgestorven waterlelie bladeren heb verwijderd.

wo, 14/01/2009 - 22:52
Morty

Alle beetjes helpen uiteraard, ik weet natuurlijk niet hoe groot de vijver is etc. maar als het is bij te houden door af en toe van die algen te verwijderen (met de hand) en dode of bijna dode planten er ook uit te halen zou dat schelen. Dus de vijver een beetje schoonhouden. het kan natuurlijk ook zo zijn dat u bijvoorbeeld erg veel vissen in een relatief kleine vijver heeft?

Hoe het komt dat nu inneens met de winter de algengroei zo erg toeneemt weet ik ook niet, het enige wat ik zou kunnen bedenken is vanwege het eventuele ijs van de afgelopen periode, algen bezitten chlorofyl (bladgroen) waarmee ze aan fotosynthese kunnen doen net als landplanten, hiervoor is licht nodig. misschien vanwege het ijs is er meer licht dan normaal in de vijver gekomen? helemaal zeker weten doe ik dit echter niet.

do, 15/01/2009 - 21:04
gotcha

zeker nu geen middelen gebruiken tegen algen.De vijver is nu in rust.Ook niet teveel in gaan rommelen.

Een tipje kan zijn om voor de winter je voorzorgen te nemen.

za, 14/03/2009 - 17:50
Kolnerke

Ik heb dit probleem ook..

Een kraak heldere vijver, maar de draad algen zitten echt overal..
Dit begon wanneer er lange tijd ijs op de vijver zat..

Nu zitten de zijkanten helemaal onder en de zuurtof planten zijn een en al alg...

Ik haal elke keer beetje bij beetje weg, het ziet er al beter uit, maar ik krijg het gewoon niet van de zuurstof planten weg..

Enige tips?

Onderwerp gesloten