draadalgen in vijver

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 26/03/2010 - 22:38
feys p

draadalgen in vijver

Sedert vorig jaar heb ik een uigepolyesterde vijver van 5000 liter met een zelfgemaakt filter van ongeveer 800 liter. De filter bevat lavastenen waarin zich gele irissen bevinden. De bodem van de filter bevat vijversubstraat. Nu heb ik voortdurend draadalgen en ik heb al alle middelen uitgeprobeerd (perfect stable - product van schone vijver) zonder treffend resultaat. Alle parameters (hardheid, pH) zijn goed. Eventjes dacht ik eraan om met een stofzuiger de randen van de vijver draadalgenvrij te maken. Maar de bodem draadalgenvrij maken met de stofzuiger zal waarschijnlijk niet lukken daar er vijversubstraat ligt. Kan er mij iemand goede raad?

vr, 26/03/2010 - 23:17
D_SDennis

Draadalgen zijn het gevolg van nog teveel voeding in het water. Bestrijden heeft nauwelijks zin als je niet eerst de oorzaak aanpakt. Dus minder vissen of je filter werkt misschien nog niet optimaal. Begrijp wel dat draadalgen in principe duiden op gezond water. Ze produceren zuurstof en helpen je vijverwater helder te maken, en ze produceren veel zuurstof. Wat je kunt doen is ze gewoon laten groeien tot ze lang genoeg zijn om met een harkje op te rollen en eruit te trekken. De algen nemen voedsel op uit je water en met het weggooien van de algen gooi je deze voeding ook weg, goed voor de composthoop! Je zult zien dat in de loop van het voorjaar de groei van deze algen steeds minder wordt. tenminste, als je niet teveel vissen hebt die je ook nog eens veel voert. Alles gaat om evenwicht. Maar omdat je vijver nog jong is, moet dat evenwicht zich nog optimaliseren. Succes.

vr, 26/03/2010 - 23:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kikkers en padden zijn gek op vijvers met veel alg in het voorjaar om kikkerdril af te zetten, dus laten zo voorlopig.

ma, 29/03/2010 - 14:07
Polplastron

Draadalgen kan je best manueel (met een zachte hark of zo) weghalen. Op die manier wordt de vijver telkens terug netjes. Bovendien haal je telkens weer een deel van de voedingsstoffen weg. Nieuwe algen zullen groeien, maar die haal je ook weer weg. Op die manier zal het evenwicht stilaan hersteld worden. Allerlei middeltjes uit de handel beweren zowat wonderen te verrichten, maar doen dat zelden.

ma, 29/03/2010 - 20:29
tuintje60

Ik ga vaak gewoon bij de vijver zitten met een tak/stok en dan maar achtjes draaien om de alg om het stokje te wikkelen.
Het is een kleine vijver, een hark zou een beetje een overkill zijn maar op die manier hou ik de algengroei aardig bij.
Echt kwijtraken is een ander verhaal, dat is me nog nooit gelukt ook niet met speciale middeltjes.
De salamanders liggen vaak lekker op de algen te zonnen, das dan wel weer leuk om te zien...

di, 30/03/2010 - 23:09
RonaldH

nou heb ik maar een klein vijvertje,100x100x60.

vorig jaar opgezet en nergens last van,super helder water ,na de afgelopen winter heb ik draadalg.

vandeweek alles schoongemaakt,dode planten eruit,bladeren eruit,rcht mooi helder en schoon.

nu na een week zie ik toch weer draadalg,ondanks een middeltje van velda.

heb nog geen vissen,en niet al te veel planten.

het water zelf is mooi,je kijkt zo naar de bodem.

is het gewoon een kwestie van maar weg blijven halen?

wo, 31/03/2010 - 00:42
D_SDennis

Als je nu er voor zorgt dat er geen dood blad in je vijver belandt in het najaar en winter, dan had je nog steeds geen probleem gehad. maar de meeste mensen hebben niet meer zo;n zin in in het najaar, maar daar ligt wel de oplossing!

Onderwerp gesloten