huidworm en witte stip

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/06/2006 - 16:07
jolanda63

huidworm en witte stip

Twee weken geleden is er huidworm geconstateerd bij onze koi, wij zijn toen behandeling met LERNEX gestart. Deze behandeling moet morgen herhaald worden. Tot mijn grote schrik heb ik net enkele koi met witte stip ontdekt. Dit zou met ALPAREX behandeld moeten worden. Na wat gegoogled te hebben is mij duidelijk geworden dat deze twee medicijnen niet samen kunnen worden gebruikt. Er moet 3 weken tussen zitten. Wat is nu wijsheid? Morgen geen herhaling van de LERNEX en volgende week ALPAREX ein mijn vijver doen? Morgen wel de LERNEX herhalen en dan over drie weken pas witte stip gaan behandelen? Of is er nog een andere oplossing of medicijn wat beide problemen tegelijk oplost?

za, 17/06/2006 - 00:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Jolanda.

In tijden van nood kunnen deze medicijnen wel samen gebruikt worden.

Ook al is het niet altijd even raadzaam.

In beide gevallen (huidworm....witte stip) kunnen vissen aan deze aandoening doodgaan.
En ja...je moet toch iets doen.

Na deze behandeling moet je zout in je vijver gooien zodat je vissen weer een extra slijmlaag kunnen aanmaken.
Huidworm breng nog al wat schade aan je vis toe.
LET OP!
Er mag maar een bepaald hoeveelheid zout in je vijver gegooid worden.
Dus navragen bij de vishandelaar hoeveel je mag gebruiken.
Koi's zijn namelijk geen zoutwatervissen, dus je zal na verloop van tijd het zoutgehalte weer uit je vijver moeten halen door je water te verversen.

Succes!

za, 17/06/2006 - 09:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wil ik vragen zijn alle vissen aangetast?

Ik ben geen voorstander om een hele vijver te behandelen, met name om deze redenen.
Het hele gebeuren van waterwaarden en bacterie leven gaat kapot, ook kunnen waterplanten er aan gaan.

Als niet alle vissen zijn aangestast is Quarantaine de beste methode, dit uit voorzorg van behandeling en eventueel sterfte, dan kunnen beter een paar vissen sterven dan heel de biotoop.

Beplaade vissen kunnen niet tegen medicatie zoals bijvoorbeeld een Steur, goudwinde. Er wordt gezegd dat Lernex niet schadelijk is voor de Goudwinden.

Als je het risico wilt lopen beide produkten te gaan gebruiken met alle gevolgen ben ik niet de persoon om te zeggen doe maar.

Je hebt nu al de 1ste kuur van Lernex toegediend, en kun je niet al beginnen met de witte stip dien je toch drie weken te wachten punt uit geen discusie.
Wil je resultaat boeken met Lernex vervolg kuur toedienen.
Het is fifty fifty en hopen.

Leven ze nog na drie weken dan raad ik je aan om het water uit voorzorg al zeker de 1ste dag voor de helft af te pompen en te verversen, de tweede dag weer afpompen en verversen zo ben je zeker dat er geen lernex aanwezig meer is. Het zal toch moeten en ben je terug bij af want heel het evenwicht is naar de kl..ten.

Dan de witte stip gaan behandelen, witte stip is dodelijk als er niets aan gedaan wordt. En kom ik weer terug op fifty fifty en hopen.

Dat je aktie moet ondernemen is duidelijk maar als er gezegd wordt dat je drie weken moet wachten is dit niet voor niets.

Zout zonder jodium dus geen keukenzout, dosis is 0,3 gram per liter water. Per 1000 liter is dit 300 gram ofwel 3%

veel succes

groet,

za, 17/06/2006 - 17:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alle vissen zijn aangetast met witte stip, op de steuren na. Tenminste bij hun zie ik niets bijzonders. De steuren heb ik er dan ook uitgehaald en apart gezet in een quarantainebak.
Vanmiddag toch maar wer naar een koidokter geweest en van hem heb ik FMC 50 gekregen en dit kan samen met Lernex.
Bedankt voor jullie reakties.

za, 17/06/2006 - 21:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb zelf een zeelt erin zitten in mijn vijver en ik merk dat mijn koi's soms tegen hem aan zwemmen voor zijn slijm misschien dat je die er ooit ook in kan doen. ik heb in het begin ook veel zieke en dode vissen gehad en sinds ik de zeelt erin heb gaat alles goed misschien een idee voor je om er 1 tussen te laten zwemmen.
Ik zeg wel heb de zeelt niet uit de winkel hebben we gevangen met vissen en paar dagen in schoon water gezet dat hij zich van binnen uit schoon kan spoelen en toen in mijn vijver gezet en gaat perfect
veel suc6 met je vissen

zo, 18/06/2006 - 10:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik kan me daar echt kwaad om maken, maar een koidokter die adviseert en FMC mee geeft is geen Koi dokter maar een kwakzalver.

FMC is een mix van formaline, methyleenblauw en malachiet-groen, FMC is een zeer giftig produkt en bij onjuist toedienen (overdosis) zijn al je vissen wijlen. Wordt zelfs geadviseerd wanneer men FMC gebruikt dit niet met andere produkten samen te gebruiken.

En als het een koidokter is moet deze je op bepaalde dingen hebben gewezen maar dat betwijfel ik anders had die dat niet meegegeven.

FMC is niet direkt te gebruiken men moet weten wat de Ph WAARDE is van het water en de TEMPERATUUR.

Bij een lage Ph moet dosis gehalveerd worden.

Hoe HOGER DE WATERTEMPERATUUR DES TE MEER AKTIEVER WORDT FMC DUS..........HOE GIFTIGER FMC WORDT.

Dan vraag je in je bericht WAT IS NU WIJSHEID.........

Om diverse middelen met elkaar te gaan kombineren is geen wijsheid en vooral niet als je niet weet wat de effekten zijn bij het toedienen van twee produkten.

De enige wijsheid wat ik tot nu toe heb gelezen,
Zeer verstandig dat de steuren in quarantaine zitten want die overleven de chemische ramp niet, en hoop ik dat de vissen het zullen overleven.

Een Koi dokter adviseert als eerst om een zout kuur toe te passen .
Zout is het oudste en meest bekende hulpmiddel ter bestrijding van talrijke infecties zoals schimmel, witte stip, huid- en kieuwwormen, parasitaire kreeftachtige e.a.

Dat had ik gisteren ook willen zeggen maar heb ik achterwege gelaten omdat er al produkt was toegediend, want zout kan een chemische reaktie geven en treed zoutverbranding op.

Verder laat ik het hierbij en hoop ik het allerbeste voor je vissen, maar wellicht hebben andere mensen nog wat aan de gegeven raad.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee en goede raad behoeft niet duur te zijn, want dat is het al geworden met al die middeltjes aan geld verkwisting, met inachtneming van de afloop.

succes

zo, 18/06/2006 - 13:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is even schrikken van jouw berichtje, Sjuul. Maar gelukkig heb ik naar mijn gevoel geluisterd en er nog geen lernex ingegooid.
De vissen lijken al wel minder te schuren en gedragen zich verder normaal, ze komen geen extra lucht happen ofzo en eten ook gewoon. Ik hou ze in ieder geval goed in de gaten.

zo, 18/06/2006 - 14:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nu kan ik niet meer volgen, je vermeld toch dat je Lernex hebt toegediend en er een vervolg kuur moet plaats vinden?
Wel of geen vervolg kuur met Lernex of een ander produkt.

En wat met de FMC en witte stip.

Dat je schrikt van mijn bericht is dat ik weet wat FMC teweeg brengt bij onzorgvuldig gebruik, het zijn geen snoepjes wat men in het water kapt.

Daarbij als het een Koidokter is had deze je gewaarschuwd voor de gevaren die er bestaan met FMC, en dit nooit zonder risico is.
Zelfs zout gebruiken kan fataal zijn, en mag ook nooit samen gebruikt worden met andere produkten.

FMC mag al niet gebruikt worden als de temperatuur hoger ligt dan 18 graden.

En filters dienen afgesloten te worden bij het gebruik van medicijnen.

Het is moeilijk om in de vijver een ziekte te behandelen dan dat deze in quarantaine zitten. Een groter watervolume, meer produkt toedienen, overdosis gemakkelijk gemaakt, geen of nauwelijks kontrole of redding mogelijk, biologisch evenwicht om zeep, filter om zeep, sterfte veel hoger, water waarden om zeep, lang durig herstel van biologisch evenwicht, andere ziektes die optreden na behandeling.

zo, 18/06/2006 - 15:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Twee weken geleden heb ik lernex in mijn vijver gedaan. En dit had gisteren herhaald moeten worden, maar ipv de herhaling heb ik fmc 50 erin gedaan. De watertemperatuur is dus te hoog want dat is 21 gr. Ik heb een inhoud van 22 kuub, maar heb de dosering van 20 kuub aangehouden.
Ik kan er nu alleen maar het beste van hopen en een volgende keer niet de eerste de beste koidokter laten komen omdat ie toevallig in de buurt woont............

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag