klein poeltje

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 19/05/2006 - 11:44
waussie

klein poeltje

Hallo, ik zit te de denken om een klein natuurlijk poeltje aan te leggen in mijn gazon. Een eenvoudig waterpoeltje met wat keien eromheen en eventueel met wat diertjes (kikkertjes), die daar zelf op af komen, erin. Niks met pompen, filters, vissen enz. Zou dit mogelijk zijn zonder dat het na verloop van tijd een modderpoel wordt en wat komt er zoal bij kijken?

vr, 19/05/2006 - 11:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog even een aanvulling: het ligt wel heel de dag in de volle zon!

vr, 19/05/2006 - 13:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een natuurlijk poeltje bestaat niet als men dat zelf aanlegt en geen eigen bron heeft van water.

Zonder pompen en of filter is dit bijna niet te verwezenlijken, en zullen waterplanten het werk moeten gaan doen, om het water helder te houden.
De hele dag zon is niet goed en zal het water te snel gaan verdampen, opwarmen en groen worden.

De foto geeft je een voorbeeld van hoe het is zonder planten, pomp, filter en de hele dag in de zon ligt.
Het water heb ik twee weken geleden ververst en is al aardig groen, dat moet ook want in dit poeltje laat ik de eitjes uitkomen die in mijn vijver aan de paai borstels zitten.

klein poeltje
vr, 19/05/2006 - 13:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

mmm, dat plan moet ik maar gauw uit m'n hoofd zetten dan!
Toch bedankt.

vr, 19/05/2006 - 23:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb zelf ook een poeltje van ongeveer 80 cm doorsnee....met dezelfde gedachte als jij.....
ik heb hier alleen een pompje licht lopen om het oppervlakte in beweging te houden.
kikkers komen er vanzelf op af ( zit stampvol!) en heb er uiteraard wel iets aan grassen in staan.
onderhoud is ( bijna) nihil....ik doe alleen in voorjaar de bladeren eruit scheppen en soms wat algen eruit scheppen.door de schaduw van de grassen staat het water bijna alleen 'smorgens in de zon. water in de tuin is altijd leuk.....gewoon proberen!

suc6

za, 20/05/2006 - 09:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Maurice,
ik heb in mijn tuin een vijvertje zonder pompen of filters, ook geen vissen, alleen maar waterplanten, zuurstofplanten en zo.. Mijn vijvertje heeft geen vissen dus is er weinig vervuiling. Het ligt wel voor een groot deel van de dag in de schaduw... Tot nu toe gaat het heel goed, de planten groeien prima en de vogels en insekten genieten ervan. Misschien kan je struiken of hoge planten om je poeltje planten, voor een beetje schaduw? Als het een beetje lukt kan je heel veel plezier aan zo'n poeltje beleven! Succes!

za, 20/05/2006 - 14:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ha, dat zijn wat positievere berichten!
Kan iemand mij vertellen wat de voor- en nadelen zijn van vijverfolie of een voorgevormde kunststof vijver? Mijn voorkeur gaat uit naar zo'n voorgevormde. Naar mijn idee is dat wat makkelijker te plaatsen (uitgraven, vijver erin, planten eromheen en klaar) of niet? Het kan trouwens toch een plaats krijgen in halfschaduw/zon.

za, 20/05/2006 - 17:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gooi er veel drijfplanten in, dan krijgt het water toch schaduw. Daarnaast halen die drijfplanten een hoop voeding uit het water waardoor die niet beschikbaar zijn voor algen (concurentie) waardoor je daar ook minder last van zult hebben.

Persoonlijk vind ik folie makkelijker om aan te leggen. En je kunt dan ook zelf helemaal de vorm bepalen.

zo, 21/05/2006 - 12:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zelf heb goede ervaringen met een voorgevormd vijvertje. Alleen het ingraven was even lastig. Ik liet door mijn vriend een kuil graven ( dat kan ik je aanraden, een ander laten graven ) vijver erin, water in de vijver...en toen raakte het plastic helemaal uit model omdat het niet goed ondersteund werd door de grond eromheen, Toen heb ik de kuil waarin de voorgevormde vijver lag ook vol laten lopen met water en er de uitgegraven modder bij gedaan en daarna paste het zaakje perfect en nam de vijver zijn oorspronkelijke model weer aan.

zo, 21/05/2006 - 12:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Even voor de duidelijkheid Maurice,

Mocht mijn 1ste bericht negatief zijn overkomen dan komt dit lauter doordat ik antwoord op je vraag heb gegeven, dat overeenkomt met mijn poel. Dus zonder pomp, filter, planten en de hele dag zon.

Buiten dat heb ik ook vermeld dat dan waterplanten gebruikt moeten gaan worden die het werk zullen moeten gaan doen.

Het kan wel als je waterplanten gebruikt.

zo, 21/05/2006 - 13:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ha Sjuul, geen probleem hoor! Dat is nu eenmaal de realiteit bij een vijver, het kan ook een grote teleurstelling worden als je het niet goed aanpakt. Ik hoor graag de positieve maar ook de negatieve berichten. Daar heb ik wat aan! Het was trouwens nog maar de eerste keer dat ik over een vijvertje nadacht, nog helemaal niet zeker of het er ook komt dus... verzint eer ge begint.

di, 23/05/2006 - 22:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb in mijn bostuin ook zon powel (5x2 meter aangelegd). Een maand geleden heb ik bij een dierenzaak 3 zakjes watervlooien a 1 euro gekocht omdat hij wat groen begon uit te slaan. Nu zitten er al duizenden watervlooien in en : kraakhelder. Natuurlijker kan niet.

Onderwerp gesloten