klein vijvertje

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/04/2005 - 05:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

klein vijvertje

Ik heb een klein polyester vijvertje in de tuin, ongeveer 1m2 groot en 50 cm diep met een rand op twintig cm diepte ongeveer. Hoe kan ik van dit kleine vijvertje een mooi, eenvoudig biotoopje maken. Ik had graag enige visjes gewild, zijn stekelbaarsjes de enige optie? Welke plantjes zouden best geschikt zijn. Hoe maak ik het een plekje voor insecten, kikkers...
Ik wil het heel eenvoudig houden. Klopt het dat mijn vijvertje niet diep genoeg is om dieren de winter te laten doorkomen, zijn er geen vissoorten die bestand zijn tegen die winterkoude (ik las ergens van een bal in het water leggen?).
Als het kan werk ik graag zonder pompen, filters en dergelijke. Gewoon een paar vissen en wat plantjes. Als dit niet kan, weet iemand dan wat er minimaal nodig is om zo'n biotoopje te realiseren. Ik wil de vissen in de winter wel binnenhalen maar alleen als dit niet anders kan.

wo, 06/04/2005 - 16:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Probleem is dat zo'n klein (ondiep) vijvertje kans maakt tot op de bodem dicht te vriezen, zeker als je niet met technische snufjes aan de gang wilt. Je kan ervoor kiezen af te zien van vissen, dat komt ten goede aan libellen, kikkers en watersalamanders die je vijvertje waarschijnlijk zelf wel opzoeken. Als je toch vissen wilt houden kan je je het beste beperken tot klein blijvende soorten en die er voor de vorst uithalen. In feite begin je je vijvertje dan ieder voorjaar opnieuw. 's winters kan je die vissen dan binnenshuis in een aquarium houden.

Kleine koudwatervissen zijn iderdaad stekelbaarsjes, maar ook goudelritsjes en soms wordne schijfbaarsjes verkocht.

Als je nog een tijdje wacht kan je ook kiezen om in de zomermaanden sub-tropische vissen in je vijvertje te doen. Dat kan, afhankelijk van de watertemperatuur, vanaf mei, maar al in september moeten die vissen weer uit het vijvertje. in de praktijk betekend dat in september het vijvertje helemaal leegmaken omdat je anders niet zeker kan zijn dat eventuele jonge visjes ook uit het vijvertje zijn. Geschikte soorten hiervoor zijn chinese danio's en varianten van de zebradanio (o.a. luipaarddanio en sluiervormen van zebra- en luipaarddanio).

Een echt goed plekje voor kikkers maak je het door er GEEN vissen in te doen, ook geen kleintjes. Kikkers en veel waterinsecten voelen zich het beste op hun gemak bij afwezigheid van vissen (potentiele roof-vijanden).

Meer info kan je vinden op https://tinyurl.com/y65j5sg2

Als je verder vragen hebt lees ik het wel?

do, 07/04/2005 - 01:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt tekenaar. Ik zal voorlopig geen vissen houden. Het lijkt me leuker om een levendige biotoop te creëren voor andere dieren. Ook bedankt voor de link die je me gaf. Die visvijver kan later nog. Ik kan nu tenminste gericht zoeken, ik wou even zekerheid of dit vijvertje geschikt was voor vissen.
groeten

zo, 25/12/2005 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Polyester bakken...
Ze zijn overal in de handel te koop in div maten en grootte.

Alleen zijn ze helaas bijna nooit diep genoeg.

Wat alleen maar negatieve gevolgen heeft voor je vissen in de winter.

Persoonlijk raad ik het af om deze polyester bakken te gebruiken.
Vooral als er vissen in moeten.

Het is leuk, maar niet geschikt als vijver.

zo, 21/05/2006 - 22:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Doe me een lol en haal die vijver weg zo hij is ingegraven de contouren blijven zichtbaar graaf het diep deel uit tot een meter en stop er folie in en stel dan je volgende vraag wil je biologisch of een mechanisch aangedreven evenwicht wil je dan nog de natuur zijn loop laten dan heb je een begin. doe dat gewoon met goudvissen. En in de winter een samengebonden bos stro recht op zetten is voldoende de vissen zijn niet zo op de hoogte van het WK voetballen. (Grapje) Henk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag