Klein waterelement/vijver voor tuin, tips gevraagd

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 08/04/2009 - 20:32
InDeTuin

Klein waterelement/vijver voor tuin, tips gevraagd

In de gedachte dat twee meer dan één weten, vraag ik op dit forum graag aan creatieve klussers/tuin- en vijverfanaten advies. Ik kom er zelf echt niet uit!

Even wat voor-info:
Mijn tuin van ong. 25-30 m2 was de vorige bewoonster enorm verwaarloosd en dan niet zo'n beetje ook. Het was een ware jungle van 2m hoog toen ik het huis kreeg. De tuindeur kon niet eens open! Mijn huis is een startershuisje, sociale woningbouw en omdat ik niet heel veel geld aan mijn tuin uit wilde geven, heb ik stapje voor stapje de jungle gekapt, struiken eruit, wortels doorgezaagd etc. Ik kwam er toen achter dat tegelen geen optie was i.v.m. de hoeveelheid 'spaghettidraden' wortels door de gehele tuin. Ik had het moeten afgraven opnieuw aarde/zand moeten storten...afijn de kassa zou gaan rinkelen. Na veel informatie inwinnen heb ik ervoor gekozen om de hele tuin dicht te leggen met anti-worteldoek en ik kon voor een leuk prijsje een geannuleerd partijtje grind opkopen.
Nu ligt het grind er netjes in en heb ik gekozen voor een mediterraan thema. Ik moet er wel bij zeggen dat ik absoluut GEEN Rob Verlinden type ben, dus het is geen televisie metamorfose, maar evengoed ziet het er wel heel netjes uit. Met palmen, olijfbomen, vrolijk gekleurde lantaarns en een in kleur gebeitste schutting kom ik een heel eind.

Graag wil ik een strak waterelement/vijverachtig iets in het midden van mijn tuin, omdat ik vind dat water hoort bij een mediterrane tuin. Maar graven is geen optie, dus een vijver kan ik niet ingraven en dat wil ik ook niet. Ik heb trouwens geen water of elektra in mijn tuin. Ik wil geen zwarte vijver, het moet helblauw/azuur worden (zoals de zee) en het moet klein. Als het vierkant wordt 1.00 m x 1.00 m en dan 30 of 40 cm hoog en anders rond met een doorsnee van ook 1.00 m. Er gaan geen vissen in, heel misschien 1 plant en een fonteintje op solar. Om het nog een heel klein beetje te verduidelijken: je ziet het wel eens bij hotels voor de deur (maar dan in XXL formaat) of bij luxe restaurants. Eigenlijk moet het een soort mini-zwembad/waterbassin zijn.

In eerste instantie dacht iedereen in mijn omgeving aan een speciekuip, maar die is zwart en zou dan geverfd moeten worden van binnen (eromheen kan een rolbordertje o.i.d. om de buitenkant te verbloemen). Alleen kan dit niet met een speciekuip schijnt, want kunststof is flexibel en verf rekt niet mee. Blauw vijverfolie wat eventueel in de speciekuip gestopt kan worden, heb ik nog niet kunnen vinden. Metselen kan ik niet en niemand in mijn omgeving overigens dus een laag muurtje metselen en met polyester bekleden of vijverfolie is ook geen optie. Ik heb overal gezocht en heb van alles gezien van vogeldrinkbakken, visbakken tot bowls, maar dat is het ook niet echt.

Wie o wie heeft er nog een goed idee?

vr, 10/04/2009 - 14:26
schonevijver.nl

Er zijn vast wel kant en klare waterornamenten te koop die aan je smaak zullen voldoen. Vaak zijn die dingen van: neerzetten, water erin, stekker in het stopcontact en het water stroomt. Soms zit er ook nog verlichting in.
Maar ik begrijp dat je het low budget moet houden dus dan zou ik toch gaan voor iets fabriceren met vijverfolie.
Overigens is er wel blauwe vijverfolie te koop. Meestal is het van pvc en wordt het gebruikt voor zwemvijvers, waar zwarte folie ook als minder mooi wordt gezien. Even zoeken bij bouwers en leveranciers van zwemvijvers dus en zo'n 'reststukje' als jij nodig hebt zullen ze best kunnen missen.
Als basis zou je ook kunnen denken aan een groot kunststof krat. Met name in de levensmiddelenindustrie en wasserijen, weet ik dat er grote sterke kratten worden gebruikt.
En wat dacht je van gasbeton (Durox) blokken? Heel eenvoudig te lijmen tot een mooie sterke rechthoekige bak. Daar kan zelfs de grootste klungel nog iets moois van maken en niet duur, gewoon in de bouwmarkt te koop. Uiteraard moet je dat wel weer waterdicht maken met folie en eventueel de buitenkant afwerken. Dat kan met betonverf maar ook met ander materiaal, fijn grind, zand, plaatmateriaal... wat je maar wilt.

Tot slot, als het klaar is heb je een bak met stilstaand water in de tuin. Ik zou daar inderdaad geen vis in doen en zelfs geen plant. Wel af en toe een klein scheutje chloor om te voorkomen dat het een grote groene drab wordt.

Succes ermee!
schonevijver

vr, 01/05/2009 - 16:06
Wendys

Ik heb zelf tijdens de solden in een tuincentrum een grote plantenbak gekocht. Deze is bruingrijs, een halve bol met een inhoud van ong. 120l. Hierop heb ik een paar bamboestokken gelegd met doorbovenop een molensteen van het vijvercentrum. Een pompje erdoor, een zuurstofballetje erin. Plantjes en 3 vissen. Geeft een Japans uitzicht. Zoiets lijkt mij zeer mooi op jouw tuintje met keitjes. Je moet wel zorgen voor 2 stopcontacten voor de pompen. Het water dat over de steen terug loopt geeft ook een aangenaam ontspannend geluid. Let wel op de prijzen. Schaal koste mij 100€, pomp ik denk 50€, zuurstofbal 30€, molensteen 15€, planten 50€, vijversubstraat, enz... Dus op het eind van de rit loopt de prijs wel op.

Klein waterelement/vijver voor tuin, tips gevraagd
Onderwerp gesloten