Lelei

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 14/10/2007 - 16:04
floorche

Lelei

Hallo,
Ik heb nou tweemaal een jonge ( heel klein ) lelie gekocht. Deze heb ik in een voldoende grote bak geplaatst met de klei van de lelie en daaromheen vijver aarde. De bak staat op ca 50 cm diep en heeft enkele uurtjes zon per dag.
Toch hebben beide lelies niet aangeslagen. Hebben mijn vissen het jonge blaadje opgegeten? ( ik heb zeven goudvissen en een baarsje) De lelies van het tuincentrum zijn allemaal zo klein. Ik kan wel deze herfst van mijn broer een volwassen lelie krijgen. Hoe doe je zo´n overplanting en blijven de vissen hier wel vanaf?

Florah

zo, 14/10/2007 - 19:41
w.wigman

IK heb dit jaar 6 lelies geplant. 4 doen het heel erg goed en 2 gewoon een stuk minder terwijl ze allemaal op hetzelfde moment in de vijver zijn gezet.

Wel heb ik 2 lelies op een andere plaats gezet in de vijver en daarna ging het wel goed.

Het is altijd afwachten of ze aanslaan of niet, hoeft echt niet zo te zijn dat het aan jouw zelf ligt.

zo, 14/10/2007 - 20:37
gotcha

Met een volwassen lelie heb je geen problemen volgens mij,heb er zelf ook nooit last mee gehad.
Ben je zeker dat je een baarsje hebt en gèèn graskarpertje(worden verkocht als algenetertjes),die zijn plantenvernielers tot en met.

ma, 22/10/2007 - 13:43
Jan 17 Sept. 44

Hallo Florah.

Ik heb een paar vragen voor jou. Wanneer heb jij die lelie's gekocht en welke zijn het. De bak waar de lelie in staat, is dat wel een vijvermand (het liefst een leliemand vanwege zijn horizontale groei van de wortelstok).

Als je namelijk nu de lelie bij het tuincentrum hebt gekocht dan kan je er zeker van zijn dat hij niet meer aanslaat. Kocht je ze in juli of augustus dan hebben ze te lang in de kweekpotten gezeten en zijn ze bij het tuincentrum gedeeltelijk afgestorven. Haal ten alle tijde de lelie's zo vroeg mogelijk in het jaar (begin mei).

Welke soort lelie (Nymphaeainfo-icon) je gekocht hebt is namelijk ook heel belangrijk. Er zijn soorten die een waterdiepte nodig hebben van meer dan een meter. Maar er zijn ook enkele exemplaren die niet kunnen aarden als het water dieper is dan 50 cm.

Ik zou even wachten met de volwassen lelie van je broer. Je moet wat research doen. Ten eerste moet je kijken of dit exemplaar niet te groot is voor jouw vijver. Let wel, ik weet niet hoe groot jouw vijver is en die van je broer. Ik bedoel dat ik niet denigrerend over wil komen.
Hoe diep staat hij bij hem en hoe oud is de plant. Als de lelie namelijk al jaren bij je broer in de vijver zit dan zal hij qua wortelstok een enorme afmeting hebben bereikt en zal het een hele (troebele) klus worden om hem eruit te halen. Om de plant bij jou in de vijver te plaatsen zal je geneigd zijn hem opnieuw te poten in een vijvermand. Dat houdt in dat je de wortelstok moet scheuren tot je de afmeting hebt die je wenst. Dit scheuren kan bij een waterlelie maar...... niet in de laatste maanden van het jaar. In de warmere periode zal een wond van een wortel sneller genezen. Maar bij koud water zal de wondvocht zich dieper terugtrekken in het wortelstelsel en zal er een verrottingsproces plaats vinden. Dit komt ook omdat de plant "stil ligt" in de winter.

Jan.

di, 30/10/2007 - 22:39
floorche

Hoi Jan,
Jij hebt er verstand van volgens mij. Ik zal antwoord geven op je vragen.
Beide keren heb ik de lelies in de zomer gekocht. Juni/ juli.
De soort weet ik niet meer precies, maar ik heb ze wel uitgezocht op de diepte van de vijver. (ca 60 cm diep)
Daar heb ik ze in een bak van ca 25 bij 25 cm gezet. Ca 15 cm diep, gevuld met de klei van de bakjes waar ze in zaten aangevuld met lelieaarde. Daar bovenop wat steentjes.
Ik heb ze gekocht bij intratuin. (duur!)

Nu lees ik je bericht net te laat want vanmiddag heb ik inderdaad de wortelstokken van een lelie uit mijn vaders vijver geplant. ( op dezelfde wijze als de vorige leleis.......)
Wat zijn de consequenties?
Deze komen uit een grote en diepe vijver. Ik wacht het af. Als ze aanslaan, wanneer kan ik verwachten daar iets van te zien? Anders koop ik in mei wederom plantjes. Heb je een goed adres?

Bedankt voor je uitgebreide reactie.
Groetjes,

Floor

wo, 31/10/2007 - 03:00
Jan 17 Sept. 44

Hallo Floor.

Zoals ik jou verhaal leest heb jij met jouw gekochte lelie geen fouten gemaakt. In het begin zal een lelie niet zo snel uit zijn (pot) voegen groeien. De tijd was goed al is mei toch de maand bij uitstek. De klei en de bijgevoegde leliegrond (Velda-Lelite) en steentjes is perfect. Dat overigens Intratuin schrikbarend (lees overdreven) duur is weet ik want ik heb er acht jaar gewerkt op een vijverafdeling. Tot zover jouw gekochte lelie.

Nu die van je vader. Of hij het gaat doen durf ik niet te zeggen. Het vijverwater is nu wel flink gedaalt maar nog niet schrikbarend voor een lelie. Je kan pas volgend jaar vroeg in het seizoen (april-mei) iets zien, mits de vijver helder is maar dat spreek vanzelf. Is het voorjaar net zo vroeg als die van dit jaar dan kan je in maart al iets waarnemen. Kleine bladeren aan korte stelen zullen voorzichtig een weg naar de oppervlakte wagen. Is het eind april en je ziet nog steeds niets dan adviseer ik om de lelie naar boven te halen en te kijken hoe hij erbij staat. Snij een klein stukje van de wortelstok af en kijk of deze aan de binnenkant lichtgelig van kleur is. Als het van binnen bruin tot zwart gekleurd is en (laten we als vijverliefhebbers de term rotte vis niet gebruiken) stinkt naar ontbinding, dan kan je hem meteen weggooien. Je kan nu dus alleen afwachten.

Wat een goede en goedkope adres voor lelie's betreft........... Plaats in het vroege voorjaar op dit Forum een oproep voor een lelie. Veel vijverbezitters maken niet alleen hun vijver winterklaar maar ook in het voorjaar worden grondige schoonmaakwerkzaamheden verricht. Wellicht is er een Forumlid die zegt............kom bij mij maar een lelie ophalen omdat hij of zij ervan af wilt of de lelie juist wil inkorten door middel van scheuring.

Ik groet je Floor..........

Jan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag