oude zinken badkuip

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 26/04/2009 - 11:45
cytises

oude zinken badkuip

Ik heb zo'n mooie zinken badkuip in de tuin geplaatst, ik wou er een soort vijver van maken.
Alle waterplantjes stierven af en ook de 2 vissen gingen dood.
Het water werd rood, waarschijnlijk van algen, deze winter werd het water helder maar nu verschijnt de rode kleur weer.
Is zink geschikt? Zoniet kan ik zink behandelen met iets?

zo, 26/04/2009 - 12:40
RdB

Nee, zink is niet geschikt, het zal altijd voor een deel in oplossing gaan en is dan te giftig voor een langdurig verblijf van zowel je planten als je vissen.

Alleen volledig afsluiten gaat helpen, dus bekleden met EPDM-folie.

Ruud

ma, 27/04/2009 - 00:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nu we het toch over zink hebben, wij hebben zinken dakgoten en ik gebruik het regenwater voor de kuipplanten, varens met name. De dakgoot loopt onder een zodanige helling, dat het regenwater direct doorstroomt naar de regenton. Ik weet dat planten in het algemeen niet van zink houden, of je moet zinkviooltje heten. Mijn inschatting is dat door de snelle passage over het zink, het zinkgehalte van het regenwater binnen de tolerantie blijft. En wordt door oxidatie van het zinkoppervlak, de zinkafgifte na verloop van tijd niet minder? Nadeel van een hellende dakgoot is wel dat alle troep in de regenton verdwijnt, of is dat juist een voordeel? Ik hoef nu tenminste geen dakgoten meer te reinigen.

Groet,

Draco

ma, 27/04/2009 - 17:13
RdB

Het loopt er te snel overheen om een probleem te gaan vormen of je moet behoorlijk zure regen hebben. De oxidatie remt de afgifte van zink niet, in tegendeel, metallisch zink lost niet op, het moet eerst oxideren en vervolgens een oplosbaar zout vormen in enigszins zuur milieu (ZnO en Zn(OH)2 zijn niet oplosbaar).
Eén van mijn dakgoten loop niet goed af: veel extra werk om dat schoon te houden + het bovenstaande rode fenomeen. Wat het is durf ik niet te zeggen maar ik denk het algen equivalent van het zinkviooltje,

Ruud

ma, 27/04/2009 - 22:49
cytises

bedankt hoor, zal ik er dan maar een zandbak van maken voor de kinderen?
Ik veronderstel dat de folie allen in het bad kan worden gelegd en niet gekleefd
Christine

di, 28/04/2009 - 23:50
RdB

Kan prima worden verkleefd met b.v. een kit op basis van MS-polymeer. Neem wel een a-merk want de eigen merken van de doe-het-zelf winkels zijn rotzooi.

Ruud

Onderwerp gesloten