rode bordeau kleurige vlekken waterlelieblad ????

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 09/09/2009 - 10:18
lily-anne

rode bordeau kleurige vlekken waterlelieblad ????

Mijn rood- roze waterlelie is gelukkig verlost van de waterleliekever ( voor tips en info hierover vraag het me maar ) maar begint nu meer en meer bladeren te krijgen met roest - rode -bordeau achtige vlekken -
Het is zeker geen eigenschap van de waterlelie maar duidelijk een aantasting . Het begint met 1 vlek op een blad en na een tijdje worden die groter of komen er bij op hetzelfde blad - ik begin meer en meer bladeren te zien die aangetast worden en wil er zeker op tijd bij zijn om te behandelen .Wat kan ik doen ? Wie heeft dit ook al gezien op eigen waterlelie en wat heb je eraan gedaan ? Hopelijk kan er iemand me goede raad geven .
Ik heb er een foto van genomen maar kan ze hier niet geplaatst krijgen - kan ik de foto eventueel naar iemand opsturen die dit voor mij kan plaatsen ?
hartelijke dank op voorhand !
groetjes
Lily-Anne

wo, 09/09/2009 - 10:26
RdB

Zo beter?

Maar zoals ik al op het andee forum gezegd had: het wordt herfst.

rode bordeau kleurige vlekken waterlelieblad ????
wo, 09/09/2009 - 10:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk schade door hagel?

wo, 09/09/2009 - 10:31
RdB

Zoiets, of andere mechanische beschadiging. Bovendien kan je een waterlelie toch niet dood krijgen of je moet hem volledig uitdrogen.

Ruud

wo, 09/09/2009 - 10:48
lily-anne

Bedankt Ruud voor het plaatsen van de foto
Om hagel te zijn , zouden er meer bladeren tegelijk moeten aangetast worden en zouden er nadien toch geen zelfde soort vlekken bijkomen zou ik denken ?
groetjes
Lily-Anne

wo, 09/09/2009 - 23:05
Mosmanneke

Misschien een schimmel of virus.

wo, 09/09/2009 - 23:09
RdB

Kletskoek,

Ruud

wo, 09/09/2009 - 23:15
Mosmanneke

Waarom is dat kletskoek? Er bestaan allerlei aantastingen door virussen en schimmels.

do, 10/09/2009 - 00:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb dit verschijnsel ook al eens gemeld en dat was kort na een hagelbui. Nadien is er verder weinig veranderd. In de waterleliebladeren komen inmiddels de afbraakprocessen op gang die met de herfst samenhangen. De oudste bladeren zijn het eerst aan de beurt bij deze najaarsopruiming. Het ligt verder voor de hand, dat beschadigde plekken daarop gevoeliger reageren.

do, 10/09/2009 - 10:07
lily-anne

Hallo ,
Ondertussen heb ik het juiste antwoord al gekregen via een ander forum - ik laat het jullie even weten , zodat jullie ook op de hoogte zijn .

Bladvlekken op waterlelies:
Deze schimmel vormt rode vlekken op de randen van de drijfbladeren die zwart worden en zullen rotten. Dit komt vaak voor in vochtig, warm weer. Verwijder de aangetaste bladeren en verbrand ze, eventueel de hele plant vernietigen. De ziekte verspreidt zich snel in de vijver; haal daarom de plant uit de vijver en behandel ze met Tricarbamix. Na de tweede behandeling is de plant meestal weer gezond. Zet ze pas terug als je zeker bent dat de ziekte volledig is verdwenen.

deze informatie heb ik van deze site:
http://pondlibrary.org/artikel/131/13/Zi…aterplanten.htm

Ik ga nu de aangetaste bladeren verwijderen en vernietigen , op die manier zullen de aanwezige schimmels toch niet heel de winter in het water zitten .Ik zal in het voorjaar opletten of de ziekte nog aanwezig is en dan ( als het niet anders kan ) eventueel de waterlelie uit het water halen en behandelen
groetjes en bedankt voor het meedenken
Lily-Anne

do, 10/09/2009 - 10:22
RdB

Lily-anne, die waterlelie van jouw mankeert niets. Die site staat vol flauwekul die bedoeld is om je veel geld aan grotendeels nutteloze producten uit te doen geven. Denk zelf eens na. Hoe ziek van geest moet je zijn om te stellen dat je waterlelie bladeren zou moeten verbranden? In het ergste geval gooi je ze in een kliko. En dan, een waterlelie die last heeft van een vochtige omgeving? Klinkt dat niet een beetje te dom om waar te zijn.

Je waterlelie loopt volgend jaar weer heel normaal uit.

Ruud

do, 10/09/2009 - 11:06
schonevijver.nl

Lily-Anne,

Ruud heeft volkomen gelijk.
Dit is een volkomen normaal verschijnsel bij waterlelies in het najaar en er is echt niets aan de hand.

Groet, Piet

vr, 11/09/2009 - 00:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Haha, een vochtgevoelige waterlelie!

Onderwerp gesloten