Stofdeeltjes om stuurstofplanten

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 05/05/2007 - 19:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stofdeeltjes om stuurstofplanten

Geachte Forum,

Ik heb een vijver van 4 bij 4, diepste punt 1.5m. Daarnaast heb ik een filter (ton) en uv lamp. Ik heb dit filtersysteem dag en nacht aan staan, maar mijn vijver blijft troebel(grijzig). Ik heb er ook aardig veel zuurstofplanten(kattestaarten) erin, maar om deze planten komen steeds allemaal stofdeeltjes aan te zitten. Lijkt wel stukjes alg. Voor de rest heb ik 3 kleine koi en een paar windes. Mijn vraag is: hoe krijg ik mijn vijver weer helder en hoe krijg ik die stofdeeltjes weg, die de hele tijd om mijn zuurstofplanten zitten?

Alvast bedankt

za, 05/05/2007 - 21:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

die kattenstaarten zijn niet echt zuurstofplanten.de echte leven onder water!en hebben vaak geen mooie bloei.in het tuincentrum kun je ze kopen.

zo, 06/05/2007 - 12:49
Sjuul

Ik vraag me af wat jij bedoelt met kattestaart als zuurstofplant, ik heb zelf kattestaart aan de vijver, Kattestaart is een oeverplant en geen zuurstofplant.

Als jouw vijver troebel is en blijft moet je kijken of de filter ton niet vervuild is, dan kijken naar de capaciteit van de pomp. M.a.w het gefilterde water komt terug de vijver met dezelfde bestandsdelen die achter moeten blijven in het filter.

ma, 07/05/2007 - 14:43
anton

Sjuul spreekt over filtervervuiling is het dan niet zo dat men de filltermat niet te vaak mag kuisen?

ma, 07/05/2007 - 16:15
Sjuul

Dat klopt Anton,

Een goedwerkend biologisch filter hoef je niet te kuisen in praktijk vorm. Maar deze soort nagebootste kunstmatige vijver filters doen het in de praktijk niet, zoals theoretisch wordt omschreven (goed voor 5 kuub vijverinhoud om maar iets op te noemen) hierdoor moet het filtermateriaal te vaak/dikwijls gekuisd worden om verstoppingen te voorkomen.

Wat wordt dan gezegd door verkoper als je als koper de verkoper hierop aanspreekt dat de filter te vaak gereinigd moet worden?

Uw filter is te klein naar gelang de inhoud van uw vijver?
Te hoge visbezetting?
Pomp te zwaar?
De vissen wat gehouden worden komt niet overeen met filter, dus koi met andere soorten vissen.

zo kan ik door blijven gaan om maar een aantal zaken op te noemen.

Het is niet het aantal kuub water wat door het filter kan? maar de oppervlakte van het filter materiaal.

Met wat kun je dit nu vergelijken?

Stel dat jouw vijver een inhoud heeft van 5 kuub, je koopt een filter die bestemd is voor 5 kuub, de pomp pompt 1 kuub per uur, op vijf uur tijd is heel de vijverinhoud de filter gepasseerd. Komt hier op neer dat na 5 uur de filter verstopt is, afhankelijk van de oppervlakte van het filtermateriaal.

anders gezegd voor een vijver met een inhoud van 5 kuub 5×1×1 zou een oppervlakte voor filtering hetzelfde moeten zijn als de inhoud van de vijver of nog beter groter moeten zijn. Anders gezegd mag het filter 5 vierkante meter oppervlakte bedragen aan filter materiaal, dit wordt nooit gehaald bij een filter ton of andere kunstmatige filters.
Dan dien je nog te denken aan de maatstaf van visbezetting op de inhoud van de vijver en het voeren, hoe meer visbezetting, hoe meer gevoerd wordt, hoe meer bevuiling teweeg wordt gebracht, des te meer het filter belast wordt, des te minder de werking van het filter.

Een ander vergelijk, je hebt een jaccuzie voor maximaal 8 personen, jij als enige persoon doet piepie in hierin, dat merk je nog niet als 1 zitter in de jaccuzie, maar nu zitten er 8 personen in dat bad en alle 8 doen piepie in het bad? geloof mij maar dan zit je werkelijk in de zeik (urine) te baden.

ma, 07/05/2007 - 19:19
anton

ook ik werk met een dergelijke ton maar van enige verstopping merk ik tot nu toe niets , 2maal per jaar spoel ik de enige mat die bovenin het filter zit eens uit in een emmer vijverwater maar das dan ook alles vreselijk vuil natuurlijk
filteroppervlak voor 5000l en een vijverinhoud van4000l.
Toch zie ik het zelfde probleem, helder tot op 50 cm en dan troebel-grijzig,en na een regendag is het nog erger,de planten doen het wel goed.
Anton.

Onderwerp gesloten