vieze vijver

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/11/2013 - 12:27
loriene

vieze vijver

Ik heb een hele kleine, ondiepe (zo'n 30 cm)vijver, met wat lissen en een ruime hoeveelheid veschillende zuurstofplanten. Ook heb ik een behoorlijk aantal waterslakken (wat dit voorjaar begon met een stuk of 4...) nu de bladeren echter beginnen te vallen is er ook aardig wat blad in mijn vijver terecht gekomen en die begint nu troebel te worden en te stinken... mijn vraag is nu, moet ik al dat blad er uit vissen? en hoe krijg ik het dan weer helder? of is het een natuurlijk (herfst)verloop en moet ik de natuur zijn gang laten gaan? ik vrees eigenlijk voor mijn slakken, stom misschien, maar ik zou het een rot idee vinden als ik iets heel erg fout aan het doen ben en ze door mijn schuld een akelige dood sterven die te voorkomen zou zijn... Andere jaren heb ik er nooit zo op gelet en kwam het in het voorjaar altijd weer goed, maar toen had ik er niets levends in... ben nu meer betrokken met wat er loos is. Alvast bedankt voor tips en raad.
Loriene

wo, 06/11/2013 - 20:38
RdB

Je hoeft er niets aan te doen, in de natuur verwijdert ook niemand het blad. Wel zul je bij zo'n ondiepe vijver deze soms moeten schoonmaken om te voorkomen dat hij geheel dicht slibt.

Ruud

wo, 06/11/2013 - 20:56
loriene

Ruud, bedankt voor je tip. Ik ga me hier aan houden. Normaal gesproken haal ik in het voorjaar alle troep er inderdaad uit en da's eigenlijk alles. De kwaliteit van het water was deze zomer erg goed (heb het 's laten testen) Heb echter nog 1 vraag, misschien weet jij er antwoord op... Die slakken, overleven die de winter? Vriezen die ahw gewoon in? Of wat moet ik daarmee?
Groetjes, loriene

wo, 06/11/2013 - 21:45
RdB

Slakken overleven dat alles met gemak.

Ruud

wo, 06/11/2013 - 23:34
Draco

Wat is er op tegen om het gevallen blad zoveel mogelijk uit de vijver te scheppen. Het gaat rotten waarbij zuurstof wordt verbruikt. Voor slakken is dit misschien niet zo'n probleem, in een vijver met vissen of amphibiën lijkt het me onwenselijk.

do, 07/11/2013 - 08:56
loriene

Ik had een vijvernet bij intratuin gekocht en om de vijver gespannen, dit gaat makkelijk omdat in het midden een zuil staat. Toch is het onvooorstelbaar hoeveel bla er door gaat! Nu heb ik het net maar verwijderd en vis er zoveel mogelijk uit...

Onderwerp gesloten