vijver

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 09/09/2007 - 14:26
monique-patricia

vijver

Kan het zijn dat kikkers/padden vissen eten. ik heb deze zomer een aantal nieuwe goudwindes en algeneters in de vijver geplaatst. ik zie echter alleen telkens 1 van de 2 oude goudwindes zwemmen. de nieuwelingen zie ik niet. of zouden ze zo diep in het water zitten. diepste gedeelte in 80 cm.
ook heb ik sinds een aantal weken een soort groen sop op het water liggen. het vreemde is dat dit alleen aan de rechter kan van de vijver is aan de linkerkant heb ik een aantal waterplanten staan als lelie en irisinfo-icon. het is niet echt alg. als ik er met een stokje doorheen ga lijkt het een soort troep maar is even later weer terug. draai ik het aan het stokje dan lijkt het alg.
wie weet wat dit is

zo, 09/09/2007 - 17:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Padden en kikkers eten hier geen vissen daar zijn ze veel te klein voor. Wel komt het een enkele keer voor dat een mannetjeskikker in de paartijd geen vrouwtje maar een vis vastpakt. De zwemblaas van de vis kan dan knappen en deze verdrinkt dan. Ik heb het zelf nooit gezien. Hoewel van windes altijd gezegd worden dat ze in de bovenste waterlaag zwemmen, zie ik mijn windes ook tijden niet maar ze zijn er wel. Mijn algeneters heb ik na het uitzetten nooit meer teruggezien maar dat is niet zo gek omdat ze heel donker zijn. Dat groene sop zie je vaak als je pas met een vijver begint in het vroege voorjaar. Als de pantengroei voldoende op gang komt verdwijnt het weer. Nu in het najaar vermoed ik dat het afstervende zweefalg is. Het kan ook door gasvorming uit de bodem komen. Dat heb ik op dit moment in mijn eendenvijver.
Ik laat dan een paar uurtjes de tuinslang in de vijver hangen en dan is het voorbij.
Dollie

zo, 09/09/2007 - 19:18
Sjuul

De meeste volwassen kikkers eten insecten of levend vlees. Naargelang de soort jagen ze op insecten, wormen, spinnen, vissen, andere kikkers of kleine reptielen, uitgesloten is dat ze geen dode vissen of andere op het menu ala carte dode dieren eten.

ma, 10/09/2007 - 04:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste sjuul,
We hebben het hier over de inheemse groene kikker. Die eet geen vissen. Indien wel graag een foto.

ma, 10/09/2007 - 09:10
gotcha

De algeneters zitten meestal onderaan,maar als ze groter worden zie je ze wel.(kunnen hèèl groot worden)
Dit is heel belangrijk als je later nog graag vijverplanten wil hebben.
Hoeveel algeneters heb je?
Welke soort algeneter?

fjgk

ma, 10/09/2007 - 10:56
Gis

ik moet sjuul gelijk geven de groene kikker eet wel degelijk jonge vissen zelf gezien bij mijn vriend kon het ook eerst niet geloven
zag hem zitten met een half doorgeslikte vis Grtz

ma, 10/09/2007 - 12:47
Sjuul

Weet je wel hoeveel? soorten groene kikkers er bestaan en voorkomen in Europa en of de Benelux.

Nee!

Dan zal ik je er een paar opnoemen.

De meerkikker (Pelophylax ridibundus) ook wel de grote groene kikker genoemd.
Poelkikker (Pelophylax lessonae) kleine groene kikker.
Bastaard kikker (Pelophylax klepton esculenta) gewone groene kikker, deze komt in heel Europa voor ook in Nederland, behalve daar waar de poelkikker zit.
Een foto heb ik niet, moet er dan een foto zijn om bewijs te kunnen leveren.

Of het nu de inheemse soort is of niet, volgens mij weet je niet wat inheems inhoudt of waar het voor staat, ook dit zal ik je dan uitleggen.
Inheems betekent van nature in dat gebied voorkomen, dit kan betrekking hebben op flora en fauna, net zo goed geld dit voor de mensen over de hele wereld.
De blauwe reiger is ook inheems, hij komt hier voor en overwintert ook.
Als ik ergens in Nederland, België, Duitsland of waar dan ook een kikkersoort vang (wat niet mag) of een boom, plant, uitgraaf en zet deze uit/ of plant deze in in mijn omgeving waar deze niet voorkomt
is deze toch inheems.
Ga me nu niet zeggen dat inheemse dieren zoals de kikker, geen vissen eet, dan zou een vos (inheems) niet op konijnen jagen want die zijn voor hem/haar dan te klein.

ma, 10/09/2007 - 15:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jouw definitie van inheems zullen maar weinige deskundigen onderschrijven. In jouw optiek zijn de duizenden halsbandparkieten en nijlganzen hier ook inheems. Dat wordt algemeen niet zo gezien. Wat mij betreft mogen ze overigens wel blijven.
De hier inheems meest voorkomende groene kikker (rana esculenta) wordt ook wel boerennachtegaal genoemd vanwege zijn conccerten in de paartijd..
Overigens kreeg in gisteravond weer een concert van hen alsof de paartijd weer begonnen was.
Ze eten insecten en kleine al dan niet gewervelde dieren. De gebruikelijk vissen in Nederland vallen daar niet onder. Ik denk dat je deze kikker verward met de rana ridibunda ofwel de grote groene kikker of meerkikker, die kunnen wel grotere prooien aan. Hoewel bij hun vissen in de regel ook niet op het menu staan.
Dan heb je hier in toenemende mate ook de amerikaanse brulkikker Rana catesbeiana die via tuincentra zijn geimporteerd en in toenemend mate een probleem gaan vormen voor onze inheemse kikkers vanege hun vraatzucht.
Dollie

ma, 10/09/2007 - 17:01
monique-patricia

hallo mensen. leuk die info over kikkers.
er zit inderdaad een groengelige kikker in de vijver eet die ze misschien. vraag me niet naar de naam van dat beest. ook hebben we een dikke vette bruine pad/kikker ik zie niet zo het verschil hiertussen in de vijver zitten. onze katten vinden het heerlijk om er achteraan te zitten (geen commentaar aub ik weet het) katten en een vijver maar het gaat best goed.
Fjgk om op jouw vraag terug te komen hoeveel algeneters ik heb en welke. gekocht bij intratuin (eigen merk laten we zeggen) in het begin 2 jaar geleden 2 stuks. 1 nog over of alleen af en toe te zien. daarom dit jaar er 2 bijgekocht maar die zie ik dus niet meer. het is donker onderin de vijver en door de waterplanten zie ik de bodem niet meer kan ongeveer 20 cm zien. geldt tevens voor de goudwindes hadden nog 2 "oude" en dus 3 nieuwe erbij gezet maar ook die zie ik niet meer vandaar de vraag kunnen kikkers/ padden vissen opeten. er komt geen reiger in de tuin en ook die 2 schafuiten van ons laten ze nu hopelijk met rust. Heb tegen de nieuwe vissen gezegd beneden blijven als je leven je lief is. misschien hebben ze geluisterd of van de 2 ouwetjes info gehad (grapje)
maar dat groene lijkt inderdaad afsterfend alg of heeft Sjuul nog info hierover behalve info over kikkers

ma, 10/09/2007 - 17:38
Sjuul

Aasjebliefff hier is het bewijs een kikker die een goudvis op eet.
Ik verwar niets met elkaar, er is niet geweten welke soort groene kikker huisvest.
Ik bevestig het voordeel van de t***el en vermeld dat inheemse kikkers vissen eten.

Hier kun je de rest lezen en vind je ook de foto terug, er staat zelfs een foto op van een kikker die een mus gevangen heeft.
https://tinyurl.com/y2j9dj4f

Bewijs geleverd en is deze discussie voor mij gesloten.

vijver
ma, 10/09/2007 - 17:45
Sjuul

@Monique patricia,

Dat groene?
foto?

afstervende zweefalg is niet groen!

ma, 10/09/2007 - 17:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sjuul, je verwijst impliciet naar een artikel over visetende kikkers. Waar staat dat?
Op de foto hier kan ik niet opmaken hoe groot de kikker is. of hoe de conditie van de vis was voor die zich liet vangen.
Ik heb overigens wel plaatjes van kikkers gezien die grote ratten opaten maar dan heb je het wel over een andere kikker.
Monique, je zei dat er een pad in je vijver zit. Dat kan niet want padden gaan na de voortplanting weer het land op en komen volgend jaar weer in de vijver. Mogelijk is het een bruine kikker. het kan ook de groene kikker zijn die zijn n.l. niet altijd groen.

ma, 10/09/2007 - 18:11
Sjuul

Is toch niet gezegd dat ik impleciet verwijs naar vis etende kikkers of ernaar vermeld.

Jij vraagt erom en begint nu rond de pispot te draaien, miljaarde wie is hier moeilijk aan het doen.

De namen van Marlieke van Els en Pia Aalbers kun je aanklikken en via mail de vraag stellen, of zijn dit uitheemse foto's en email adressen.

pffff man man man man, er zit een KROKODIL IN DE VIJVER die de vissen opvreet ipv een kikker. bla bla bla bla bla, zo zijn er nog veel meer uitvluchten op te noemen om je gelijk te halen.....

di, 11/09/2007 - 05:40
Anne-Mieke Hoogveld

Dollie (of ook wel Hendrik) is er gewoon op uit om dit forum te verzieken. Op vele prikborden (en dat is inmiddels al een hele waslijst !) is zij onder deze naam, maar ook onder diverse andere pseudoniemen bekend en heeft haar vervelende manier van reageren al regelmatig een ban opgeleverd. Google maar eens op 'troll', dan weet je waarom je beter niet met haar in discussie kunt gaan.

di, 11/09/2007 - 09:22
gotcha

Een kikker kan een visje opeten.Afstervend zweefalg ziet bruin,meestal als men produkten in de vijver gebruikt tegen alg,algemeen, kan men zien dat de algen op de zijkanten van de vijverfolie een bruine schijn krijgen.
Toch best zoveel mogelijk verwijderen met een draaiende beweging.
Als je algeneters koopt,toch de soort vragen elke vis heeft een benaming.Soms verkopen tuincentra zelfs graskarpers als algeneters.En deze worden wel hèèl groot en eten je hele plantenbestand op.
Dus sta erop om de benaming te weten.

wo, 26/09/2007 - 01:41
monique-patricia

nu dames en heren bedankt. ik heb schijnbaar heel wat losgemaakt over of kikkers vissen eten.
maar het probleem is opgelost ik heb de ouwe vis en 2 nieuwe gezien. de algeneters niet.
de bruine pad is inderdaad een bruine kikker want hij blijft heel lang onderwater en dat doen/kunnen padden volgens mij niet. het groene sop is inderdaad alg. ik ben al bezig om het er uit te stokken. weet ook nu hoe het komt. de uv-lamp is stuk en mijn man vindt het voor anderhalve maand niet nodig om een nieuwe te plaatsen.
ik dank u allen voor het antwoord en sluit hierbij van mijn kant de topic.
mochten jullie verder gaan prima

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag