vijver

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 23/05/2006 - 23:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

vijver

Wij vonden in onze ( natuurlijke ) vijver in een kuil onder een stapeltje stenen een verzamelplaats van zo'n 20 lijkjes van waterbewoners, kleine vissen, bloedzuigers, salamanders.... van alles wat. Deze verzameling lag zo'n beetje op de watergrens.

Heeft iemand enig idee welk dier zijn prooi op zo'n manier ophoopt ?

wo, 24/05/2006 - 16:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vermoed dat het gaat om de larve van een geelgerande watertor.

De larve is een geduchte rover die vanuit een hinderlaag allerlei prooien vangt. De prooi wordt gegrepen met lange sikkelvormige holle gifkaken, ingespoten met verterende sappen en leeggezogen. De larve is kort voor de verpopping wel 7 cm lang. De kever kan meer dan twee jaar oud worden en leeft van waterinsecten, kikkerlarven en visjes. Soms vangt de larve visjes die even groot zijn als de larve zelf. Geelgerande waterkevers eten ook salamanders. Zelfs een snoek is niet veilig voor een geelgerande waterkever.

wo, 24/05/2006 - 22:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de reactie,

het zou kunnen dat het hier om een larve van een geelgerande waterkever gaat, volwassen exemplaren leven wel in de vijver.

Ik wist alleen niet dat deze hun voer ook zo ophoopten, het was echt een flinke verzameling met behoorlijk grote vissen en 1 kikker tot wel zo'n 10 centimeter.

vr gr

wo, 24/05/2006 - 23:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ach, je ontkomt niet aan deze dieren. Toen ik mn oude vijver leeg had gepompt zag ik ook dingen waarvan ik het bestaan niet eens wist.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag