Zieke steur

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 08/12/2005 - 10:53
Regterink

Zieke steur

Hulp gewenst !

Ik heb een vijver van 10 M3 met daarin wat Koi's en twee Diamant steuren. Deze vijver draait sinds ongeveer 3 weken en is opgestart met vijverwater uit mijn vorige kleinere vijver.
Nu 2 1/2 week na het terug zetten van de vissen in de nieuwe vijver is de grootste van de twee steuren ( 75 cm ) op zijn rug gedraaid krom getrokken en eet niet meer.
Bij Intratuin werd mij verteld dat het vermoedelijk met de plotselinge kou te doen had. Ik vertelde dat ik de steur in een apparte bak had gedaan om hem te redden, maar er werd mij verteld dat dit niet goed was en dat het beter was de steur weer terug te zetten de vijver af te dekken met noppenfolie en te proberen de tempratuur enkele graden te verhogen.
De tempratuur was 8 graden en deze heb ik geleidelijk weten te verhogen naar 11 graden door warmwater via het filter dus vermengd met kou vijverwater in de vijver te pompen.
Maar vanochtend was er voor de steur zo te zien niets veranderd maar hij leeft nog wel.

IS ER IEMAND DIE MIJ AAN EEN SUGESTIE KAN HELPEN OM DE STEUR TE REDDEN.

Ps. De overige vijverbewoners hebben nergens last van.

Alvast vriendelijk bedankt voor uw eventuele hulp.

Gr,
Wiegert

do, 08/12/2005 - 13:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Wiegert.

Wat intratuin jou verteld is FOUT!
Het blijkt wel dat ze geen verstand van vissen hebben.
Wel van plantjes.

In de wintermaanden je vijver verwarmen is slecht voor je andere vissen die straks geen van allen meer tegen de kou kunnen en zullen sterven.

Ook je vijver afdekken is onzin!

Wat je steur heeft kan verschillende dingen zijn.
Wat moet je doen.

Ga zo snel mogelijk met je zieke vis naar een erkend viswinkel.
En laat je vis onderzoeken.
Mogelijk dat zij weten wat er aan de hand is.
En of het besmettelijk is voor je andere vissen.

Zieke vissen kunnen soms gered worden.
En zo niet, red je wel daarmee je andere vijverbewoners.
Het niet eten van de vis kan normaal zijn.
Onder bepaalde buitentemperaturen eten vissen namelijk niet meer.
En hoeven ze voorlopig ook niet meer gevoerd te worden tot in het voorjaar als de temperatuur weer stijgt.

Succes.

ma, 02/01/2006 - 01:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

ten eerste bel spierings vis in oss die kweekt zelf steuren en weet er alles van.

het lijkt er op dat hij zijn honger is verloren.
in tegenstelling van de koi moet de steur wel eten krijgen in de winter

do, 12/01/2006 - 15:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Wiegert,
wij kampen met hetzelfde probleem. Wij hebben een kleine binnenvijver met een steur en enkele andere vissen. Onze steur is ook krom getrokken, ligt op zijn zij en eet niet meer. We hebben hem nu al in de buitenvijver gezet, omdat men ons zei dat dit kwam door het warme water binnen. Maar we zien nog steeds geen beterschap. Heb jij al een oplossing ?

di, 17/01/2006 - 00:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aan Debbie,

Het is vandaag maandag 16-01'06 en onze steur leeft nog steeds en is hééél langzaam aan het herstellen. Ik heb contact opgenemen met Cor Spieringsvis in OSS. De steur had waarschijnlijk stress opgelopen door de verbouwing van mijn vijver en de tijdelijke kleinere opvang.
Door deze stress stop de steur dan met eten.
Ik heb het volgende op hun advies gedaan:
Ik heb in huis een ruime bak water gevuld en daar de steur in gedaan op kamer tempratuur omdat de spijsvertering onder de 9 graden bijna op nul gaat en omdat de steur niet eet vuld zijn maag met gal vanuit zijn galblaas waardoor zijn honger gevoel weg blijft en de steur zal overlijden.
Door de hogere temp. komt de spijsvertering weer opgang maar wou hij nog niet eten. Na voeren met een lepeltje wat er allemaal weer uitkwam na een week weer OSS gebeld en kreeg het advies van dwang voeding wat inhoud hééél voorzichtig een slangetje van 5 mm door zijn keel en om de week 15 cc geweekte en fijn gemaakte steur korrels gemengt met rode mugenlarven d.m.v. een spuitje rechtstreeks in zijn maag.( let wel zijn maag zit op ongeveer 2/3 van zijn lengte) Na 3 weken hebben we hem in een grotere verwarmde ( 12 Gr ) bak buiten gezet om weer te wennen aan het koudere water met nog steeds de dwang voeding. Na twee weken de verwarming uitgezet om hem weer te laten wennen aan de buiten en vijver temp.
Toen de temp. gelijk was aan de vijver hebben we hem weer terug gezet in de vijver waar hij nu meest stil ligt en af en toe wat zwemt maar dat komt volgens Cor Spierings omdat hij heel langzaam weer zal herstellen maar we geven hem nog wel steeds dwang voeding tot het voorjaar en de temp. weer wat omhoog gaat en hij hopelijk weer zelfstandig zal gaan eten.
Je ziet ik doe er echt alles aan om hem te redden en kan je echt aanraden Spieringsvis te bellen voor advies.

Ik wens je heel veel suc6, en laat even hoe het verloopt.
je mag me ook rechtstreeks mailen W [dot] Regterinkatzonnet [dot] nl

zo, 21/05/2006 - 22:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tip. Ik heb mijn steuren al 6 jaar en ongeveer een meter. De vijver is te klein en moet mij daarom aan een regel houden. Ik hoop dat het je verteld is. Heb je een Starlet kan ik je geen advies geven gezien deze vis 6 meter en 1400 kilo gaat wegen door idiote verkopen in de handel gebeurd dit steeds vaker.
Maar normaal moet je een ding weten een steur is een been vis die minimaal 10 keer zijn lichaamslengte moet kunnen zwemmen. Hij mag niet op zijn rug eten van de oppervlakte dan ontstaat schade. maak een voederplank waar hij op gaat liggen en dat kun je hem heel goed leren andere vissen zullen mede erg tam worden.
Watertemperatuur is wel van doen maar stop met voeren in november en begin in februari met de eerste voeder sessie en dan alleen met dat speciale steurvoer. wormen in maart en alleen van de voederplank. voer niet zo vaak is niet nodig hij meld zich zelf als je tegen de vijverwand tikt.
Een steur met een geknikte wervel gaat gewoon dood wil je proberen het te reden moet je dus een grote vijver zonder planten hebben een gestreste steur gaat op de bodem liggen en zal niet bewegen strooi iedere dag op die plek wat steur voer. dat komt wel goed. laat die vijver doorstromen met de grootst mogelijke druk uit je pomp. Er is veel zuurstof nodig.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag