Shubunkins leggen eitjes: hoe grootbrengen?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 21/05/2007 - 19:50
Cumulus

Shubunkins leggen eitjes: hoe grootbrengen?

Hoi iedereen,

Vorige week heb ik mijn vijver helemaal vernieuwd: in plaats van regenwater heb ik er pompwater ingedaan, de zweefalgen heb ik omgeruild voor zuurstofplantjes en waterlelies en ik heb ook extra beschaduwing voorzien om temperatuursverschillen, hernieuwde algengroei en zuurstofarm water te voorkomen.
Sinds ik deze vernieuwing heb gedaan speelt zich opeens de ene verrassing na de andere af: eergisteren ontdekte ik dat er een watersalamander haar intrek heeft genomen, gisteren ontdekte ik opeens een reusachtige pad tussen de zuurstofplanten (zeker twintig centimeter groot) en deze middag ontdekte ik een massale invasie van witte bolletjes tussen de zuurstofplanten en lelies. Blijkbaar heeft deze verandering de zeven shubunkins die erin zitten gestimuleerd om over te gaan tot massala eierleg.
Ze zijn duidelijk flink van bil gegaan tijdens de korte tijd die er is overgegaan want het zijn echt honderden eieren over alle uithoeken van de vijver (het zijn zes vrouwtjes en één mannetje)
En dan te bedenken dat ze al sinds juni 1998 toertjes zwemmen in de vijver zonder ook maar één eitje of jongske te produceren(waarvan de eerste drie jaar in een aquarium).

Hoe moet ik die eitjes nu groot brengen? Sommige bronnen op internet zeggen dat je de eitjes appart moet zetten in een bakje omdat de ouders ze anders opeten, anderen zeggen dat je dit absoluut niet mag doen omdat ze anders meteen afsterven, nog anderen zeggen dat je net de ouders moet afzonderen en de eitjes + jongen in de vijver laten, nog anderen zeggen dat je alles gewoon zijn gang moet laten gaan, nog anderen zeggen dat het nooit lukt in een kunstmatige vijver, nog anderen zeggen dat het altijd lukt, het water moet minstens 25 graden zijn, het water mag hoogstens 12 graden, de eitjes moeten absoluut in zuiver regenwater liggen, de eitjes moeten absoluut in kalkrijk kraantjeswater liggen en ga zo maar verder.

ma, 21/05/2007 - 23:32
snuffelter

Vorig jaar hadden wij ook voor het eerst in jaren dat jonge grut en op aanraden van dit forum hebben we de natuur gewoon z'n gang laten gaan.

succes Pauline

di, 22/05/2007 - 01:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Comulus.

Luister goed.
Ik spreek uit ervaring.

Je moet je jonge aanwas in de vijver laten zitten.
waarom.........jonge vissen gedijen het beste en beter in het water waarin ze geboren zijn.
Ze eten en schuilen de eerste tijd van je algen.
Dus geen algendood gebruiken.
Je hoef ook geen speciaal voer in je vijver te doen.
Dat trekt volwassen vissen aan.
Zonlicht is zeer belangrijk voor je jonge aanwas, daar groeien ze van.
Uiteraard zal niet alles van je jonge aanwas overleven, maar bedenk, volgend jaar heb je weer vis.
En het voorkom (tussen haakjes) overbevolking in je vijver.
Het geef niet dat er wat jonge aanwas sneuvel, de sterkste vissen zullen overleven.

Dus.......geen fratsen.
Niets afzonderen.
Je vijver niet opwarmen (pure onzin).
Niks regenwater.
En niks Kalkrijk kraantjeswater.

Gewoon zorgen voor genoeg schuilplaatsen voor je jonge aanwas, dan komt het dik voor elkaar.
En zeker niet luisteren naar al die onzin verhalen die de ronden doen.

Ik ben een Goudviskweker, en ik spreek uit ervaring.

Succes!

Onderwerp gesloten