Robinia Casque Rouge dode takken

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 12/05/2009 - 23:29
martinejk

Robinia Casque Rouge dode takken

Vorig jaar heb ik een Robiniainfo-icon Casque Rouge gekocht en in de tuin geplaatst. Bij het transport waren een paar takjes onderaan de boom (op ongeveer 2 meter hoogte) geknakt. Inmiddels blijkt dat er vele takken onderaan de boom niet bloeien/er geen bladeren aanzitten. Zal ik deze takken verwijderen? Is er dan kans dat er nieuwe takken komen? Het is een suf gezicht zo, want als de boom in bloei staat is er 1 kaal stuk. (de boom is mijns inziens sowiezo niet zo vol, maar hopelijk komt dit nog, het is al een stuk beter als vorig jaar)
Als het advies is om te snoeien hoor ik ook graag tips over wanneer ik dit het beste kan doen, en hoe ik dit het beste kan doen.
Alvast hartelijk bedankt voor het meedenken.

Robinia Casque Rouge  dode takken
wo, 13/05/2009 - 00:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Naarmate de top groeit, verliezen de lagere takken aan kracht door de topdominantie. Robiniainfo-icon is een snelle groeier en de groei gaat door tot het te koud is geworden. Het laatstgevormde hout van het seizoen is daardoor niet goed afgehard. Hierdoor ontstaat vooral aan de periferie taksterfte door vorstschade. Ik heb verschillende Robinia's staan, zoals de genoemde Casque Rouge, Frisia en Myrtifolium. Na de strenge afgelopen winter zit ook hierin veel dood hout. Je kunt dat gewoon wegsnoeien, maar snoei niet te dicht op het resterende levende hout of de stam, want het risico bestaat dat daar rotting ontstaat. De variëteit Frisia is uit mijn ervaring daarvoor het meest gevoelig. Als de snoeiwonden eenmaal stabiel zijn geworden, kun je de verdroogde takstompen desgewenst wat verder afzagen. Soms lopen de stompen wel weer uit en kan er zich een geschikte zijtak uit ontwikkelen. Bij Frisia heb ik eens de hele top op 1 m hoogte verwijderd, de stamdiameter was toen al 15 cm. Tot mijn verbazing groeide een compleet nieuwe boom uit het resterende stamdeel.

wo, 13/05/2009 - 01:20
bomensnoeier

dat ie niet zovol in het blad staat heeft er mee te maken dat ie de eerste tijd energie steeksin wortels maken en daarna pas goed aan de groei gaan

zie het zelf thuis bij eiken

vorig jaar net aan 10cm groei 1e seizoen

nu al hard aan de groei en scheuten van zeker 20cm

beste had je met het aanplanten uitdunnend kunnen snoeien

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag