natuurlijke filter

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 08/06/2015 - 18:06
Tolly

natuurlijke filter

Hoi iedereen! ik heb momenteel al enkele jaren een vijver, (ongeveer 3000 liter), inclusief een paar visjes. nu wil ik het volgende doen; een natuurlijke filter hiervoor voorzien, ik wil dit doen, door een bak langs de vijver te zetten, met planten e.d. hierin. Het water wil ik langs boven erin pompen, en verbinden (met een koppelstuk) aan de vijver.
nu is mijn vraag het volgende; Welke planten moet ik hiervoor gebruiken? Welk materiaal moet ik echt voorzien in de natuurlijke filter (stenen, grind), en wat niet? Het beste een voorfilter gebruiken of niet, en welke? Is de manier, waarop ik het water door de natuurlijke filter wil laten lopen, een goed manier of niet? En heeft een natuurlijke filter ook onderhoud nodig (moet deze zuivergemaakt worden), en hoe? Moet er iets toegevoegd worden aan de filter (bacteriën, of iets dergelijks)?
Alvast bedankt voor de hulp!

di, 09/06/2015 - 10:33
RdB

Waarom wil je eigenlijk een filter? Ben je van plan iets geheel anders te gaan doen met je vijver? Want een vijver van 3000 liter met een paar visjes heeft echt geen filter nodig.
Ruud

di, 09/06/2015 - 11:23
Polplastron

Mits voldoende planten en een uitgekiend visbestand is een filter inderdaad helemaal overbodig.
In een kleine vijver kan je overigens snel zelf een filter in elkaar flansen als je dat wil; ik maakte ooit in een kleine vijver (met te veel vissen, maar dat wilden die mensen niet aannemen) een filter van een grote, fijnmazige waterleliemand met daarin gespoeld lavagruis en een regenpijp van waaruit een slang naar een fonteinpomp liep. Dit is geen plantenfilter, maar wel een goed biologisch filter.
Bacteriën toevoegen aan filters en vijvers is vooral zeer interessant voor de handelaars. Diezelfde bacteriën komen namelijk al snel vanzelf in je vijver, maar natuurlijk moet je het allemaal wat tijd geven.
Net zoals Ruud stel ik me echter ook de vraag vanwaar de noodzaak is om een filter te plaatsen?
Groeten,
Pol

di, 09/06/2015 - 20:31
Tolly

omdat het water echt troebel begint te worden, en algen de overhand nemen. ook vind ik het mooi, om een bak langs de vijver te hebben met planten in, dat deze meteen de filter zuivert, is mooi meegenomen

za, 13/06/2015 - 15:34
birdwatcher

grote oeverplanten halen ook heel veel voeding uit je vijver .

Onderwerp gesloten