Buddleja alternifolia - Vlinderstruik

De nederlandse naam is Vlinderstruik, familie van de Buddlejaceaeinfo-icon. De bloemkleur is lichtlila en de bloeitijd is van ca. juni. De bladeren zijn donkergroen. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 250 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. Heeft een decoratieve vorm. Is goed verkrijgbaar.

Zoals bijvoorbeeld beschutte (dak)tuinen op het zuiden en dicht bij bebouwing. Deze plant wenst een voedselrijke, droge tot vochthoudende 'gemiddelde' bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw en verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met planten voor een 'open plaats'.

Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Grond vochtigheid: 
droog
Grond voeding: 
voedselrijk
Grond zuurgraad: 
zwak zuur tot licht basisch

Geschikt voor een warme plaats.

Plant vorstbestendigheid: 
-20°C

Buddlejainfo-icon (vlinderstruik)

Dit geslacht valt grofweg in twee snoeigroepen uiteen. Buddleja davidii bloeit op het eenjarige hout (scheutbloei) en Buddleja alternifolia en Buddleja globosa bloeien op het tweejarige hout (twijgbloei).

Buddleja davidii snoeien we in het voorjaar na de laatste vorstperiode volledig terug tot ongeveer 40 cm boven de grond (kniehoogte). Hierbij laten we een klein stukje van de tak van de vorige zomer zitten. Ze loopt dan daar op de slapende ogen weer uit. Als we deze Buddleja niet snoeien, neemt de bloei vrij snel af. Er zijn situaties denkbaar waarbij dat geen probleem is. In die gevallen wordt de Buddleja davidii wel 3 meter hoog. Gesnoeide exemplaren worden zelden hoger dan 1.5 meter.

De meeste overige Buddleja soorten snoeien we na de bloei (juli). We verwijderen dan de uitgebloeide scheuten en tevens een kwart van de oudste takken. Dit houdt de heester open van vorm en zorgt ervoor dat ze in het voorjaar weer goed van onderaf uitloopt.

Heeft u een vraag over de Buddleja alternifolia, of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.
Stel een tuinvraag