Corylus avellana - Hazelaar

De nederlandse naam is Hazelaar, familie van de Corylaceaeinfo-icon. De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. februari tot en met maart. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze grote heester is ca. 600 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. Ook als bodembedekker te gebruiken. Is goed verkrijgbaar.

Bijvoorbeeld voor aanplant in windbeschutte (stads)tuinen en openbaar groen. Het is een tolerante plant, die ook op moeilijke standplaatsen nog gedijt. Vraagt een voedselrijke, vochthoudende 'gemiddelde' bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een plekje in de zon of halfschaduw. Bij voorkeur uit de middagzon Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Grond vochtigheid: 
vochthoudend
Grond voeding: 
voedselrijk
Grond zuurgraad: 
zwak zuur tot licht basisch

Geschikt voor een soortrijke aanplant.

Plant vorstbestendigheid: 
-25°C

Corylusinfo-icon (hazelaar)

De meeste Corylus hebben geen snoei nodig. Alleen de planten die om het mooie blad of takstructuur gekweekt worden hebben baat bij een regelmatige snoei. We starten daarmee als de heester ongeveer vijf jaar oud is. Vanaf dat moment kunnen we elk jaar in mei één dikke tak uit de heester verwijderen. Het is ook mogelijk om eens in de twee of drie jaar meerdere takken tegelijk te verwijderen. We moeten dan alleen wel documenteren wanneer we gesnoeid hebben.

Bij de kronkelhazelaar (Corylus avellana 'Contorta') moeten we naast deze snoei ook de uitlopers uit de onderstam in de gaten houden. Die moeten we zo snel mogelijk volledig verwijderen. Ze zijn eenvoudig te herkennen, omdat ze kriskras door de struik heen groeien en de vorm verstoren.

Heeft u een vraag over de Corylus avellana, of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.