Hedera hibernica - Ierse klimop

De nederlandse naam is Ierse klimop, familie van de Araliaceaeinfo-icon. De bloemkleur is groen en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren zijn groen en ongeveer 25 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 25 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) Is ruim verkrijgbaar.

Deze plant is zeer geschikt voor tuinen met meerdere (vrijwel) volwassen bomen en heesters. Verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Deze plant neemt echter ook genoegen met een meer beschaduwde standplaats en zelfs een vrij droge bodem is zelden een probleem. Groeit bodembedekkend en laat zich moeilijk combineren met andere planten.

Bij bloeiende planten is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd met een, verhoudingsgewijs, hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Het hogere kalium gehalte zorgt tevens voor een langere bloei en verbetert de kwalitatieve eigenschappen zoals geur van de bloemen. Daarnaast zorgt het hogere kalium gehalte voor een efficiëntere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit. Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Grond vochtigheid: 
droog

Bosplant.

Plant vorstbestendigheid: 
-25°C

Hederainfo-icon (klimop)

De struikklimop (Hedera helix 'Arborescens' en Hedera colchica 'Arborescens') heeft geen snoei nodig. Zij groeit traag en netjes.

Anders is het gesteld met de `gewone' klimop. Deze sterke klimmer rent enige jaren na aanplant over de gevel omhoog. Daarbij houdt ze geen rekening met ramen, deuren en andere `gaten'. De scheuten die daar overheen willen groeien, snoeien we twee keer per jaar een heel stuk terug. De klimop groeit namelijk met gemak een meter per jaar. De verdere snoei bestaat uit het vlak houden van de groei. Alle uitstekende en niet hechtende scheuten en twijgen knippen we zo ver mogelijk terug. Het is zelfs mogelijk om Hedera tot op de hoofdstam kaal te knippen. Ze loopt dan weer snel uit en na een week of zes is ze al weer volledig dichtgegroeid. We snoeien tussen april en september en bij voorkeur met een snoeischaar om doorgeknipt blad met bruine randen te voorkomen.

Voor bontbladige Hedera geldt dat we haar zo min mogelijk snoeien, want snoei leidt tot stimuleren van de scheutvorming en veel van die scheuten zullen groenbladig zijn en dus wederom weggesnoeid moeten worden.

Bontbladige Hedera planten we dan ook het beste op een plek waar ze letterlijk ongestoord haar gang kan gaan.

Hederainfo-icon helix

Bessen en blad zijn giftig bij inname.

Dieren eten ervan, maar hebben geen last van het gif. De bessen zijn gevaarlijk voor mensen, maar alleen het eten van een grote hoeveelheid bessen heeft akelige consquenties. Bij de klimmende hedera zitten de bloemtakken meestal hoog. De struikplant Hedera helix arborescens heeft niet klimmende bloeiende takken, die wel dicht bij de grond zitten. Van deze variëteit zijn dus de bessen voor kinderen bereikbaar.

Symptomen braken, buikloop, koorts, stuipen, sufheid, coma, huiduitslag

Heeft u een vraag over de Hedera hibernica, of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.