Sorbaria sorbifolia - Lijsterbesspirea

De nederlandse naam is Lijsterbesspirea, familie van de Rosaceaeinfo-icon. De bloemkleur is cremewit en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 200 cm. Verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C. Ook als bodembedekker te gebruiken. Is goed verkrijgbaar.

Bijvoorbeeld voor aanplant in windbeschutte (stads)tuinen en openbaar groen. Deze plant slaat vrij traag aan. Vraagt een vochthoudende tot vochtige, humusrijke grond met een neutrale tot basische zuurgraad (pH = 7 - 9). Verlangt een plekje in de zon of halfschaduw en verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochtig of schaduwrijk is. Ze kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Grond vochtigheid: 
vochthoudend
Grond voeding: 
humusrijk
Grond zuurgraad: 
neutraal tot basisch

Geschikt voor een soortrijke aanplant.

Plant vorstbestendigheid: 
-15°C

Sorbariainfo-icon

Deze heester heeft geen snoei nodig. Ze groeit echter vrij snel en vormt talrijke uitlopers. In de meeste tuinen zal enige snoei dan ook gewenst zijn. In maart verwijderen we dan een kwart tot een derde van de oudste takken. In de zomer kunnen we na een flinke regenbui goed zien hoe ver de takken overhangen. De te ver overhangende takken kunnen we dan terugsnoeien tot een lengte waarvan we geen last meer hebben.

De worteluitlopers vormen een groter probleem. De uitlopers die de toegestane ruimte overschrijden verwijderen we direct, want voor je het weet zijn ze weer geworteld. Als u deze uitlopers wilt herplanten, kunt u ze het beste in het vroege voorjaar wegsnoeien als er nog geen blad aan zit.

Heeft u een vraag over de Sorbaria sorbifolia, of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.