Acer palmatum 'Bloodgood'

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 03/11/2012 - 13:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Acer palmatum 'Bloodgood'

ik heb sindsmei 2011 een acerinfo-icon palmatum dloodgood in een kunststof pot geleverd door een tuincentrum von ongeveer 2 meter hoog met potgrond en tuinturf bij het minste zonlicht zijn de bladeren gaan verbranden, de reden hiervan volgens de leverancier is, dat de plant niet in de zon is opgegroeit. maar volgend jaar verbranden de bladeren niet.klopt dit.

En wat voor meststof kan ik hiervoor gebruiken ,en mag de onderliggende schaal continu water bevatten

za, 03/11/2012 - 14:16
tuinprins

Weet je zeker dat het om bladverbranding gaat? Als de bladeren echt bruin zijn geworden (niet bronskleurig) dan kan het ook verticillium (verwelkingsziekte) zijn. Foto zou handig zijn maar waarschijnlijk is het blad nu al van de Acerinfo-icon af.

'Bloodgood' kan normaal gesproken goed tegen de zon en blijft redelijk goed op kleur. Sommige roodbladige Japanse esdoorns verkleuren naar brons als ze in de felle zon staan. 'Bloodgood' zou hier weinig last van hebben.

Kan ook zijn dat de plant te veel in de wind staat. In combinatie met felle zon kan dit leiden tot 'leaf scorch'. De randen van het blad krullen dan om en/of worden bruin.

Japanse esdoorns hebben een hekel aan natte voeten. De wortels kunnen dan last krijgen van wortelrot. De kluit moet relatief vochtig zijn maar overtollig water moet weg kunnen. Als er een schotel onderstaat kan het te veel aan water niet weg.

Japanse esdoorns slechts spaarzaam mesten met een klein beetje koemestkorrels.

Meeste esdoorns worden in de zon gekweekt vooral als ze verkocht moeten worden als ze in het blad staan. Roodbladige soorten kleuren beter als ze in de zon staan. Bovendien rijpt het hout beter in de zon waardoor er minder kans is op invriezen. Meestal worden alleen de bontbladige soorten die gevoelig zijn voor bladverbranding onder schermdoek gekweekt. In hoeverre het verhaal van het tuincentrum waar is kan ik zo niet beoordelen.

Gegroet, de tuinprins

za, 03/11/2012 - 14:22
RdB

Kun je iets duidelijker schrijven? Er is nauwelijks een touw aan je verhaal vast te knopen. Ik neem aan dat je bedoeld dat je de boom in een kuip geplaatst hebt en daarbij potgrond en tuinturf hebt toegevoegd. EEn boom hoort echter niet in een kuip dus dat zal vrijwel zeker mis gaan, zeker als hij ook nog natte voeten heeft.
Dat van dat zonlicht klopt. Als de plant langzaam aan de volle zon had kunnen wennen was het ook goed gegaan.
Mest: vanaf het late voorjaar (als de boom vol in blad zit) zou je licht kunnen bemesten met een meststof met relatief veel stikstof (dus hoog eerste getal). Jaag de boom niet op, daar wordt hij zeker niet mooier van en in de volle grond is mest niet nodig.

Ruud

Onderwerp gesloten