Agapanthus opnieuw oppotten

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 04/10/2009 - 18:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Agapanthus opnieuw oppotten

Goeiedag,
Ik heb al een paar jaar een lelie in de tuin staan. Nu lees ik op neerlands tuin het volgende:

Zoals gezegd is deze lelie niet winterhard (in ons klimaat). Daardoor is het een plant die thuishoort in een pot of kuip. Voordat er nachtvorst komt, is het zaak de plant binnen te hebben. De vlezige wortels bevatten naast voedingsstoffen veel water. Aan een blauwtje lopen heeft deze Afrikaan een bloedhekel. Eenmaal binnen kan het water geven worden beperkt tot eenmaal per week een klein beetje. Toedienen van vloeibare plantenvoeding wordt helemaal gestopt. Langzaam, maar zeker sterven de lange lijnvormige bladeren af en worden wit-grijzig. Die kunnen worden weggeknipt. Hou de lelie op een koele, onverwarmde, maar vorstvrije plaats in huis over.

In februari de plant uit de pot nemen. De grond rond de wortels uitschudden en daarna opnieuw in een niet te grote pot oppotten. Na verloop van enige tijd komen de nieuwe bladen tevoorschijn. Vanaf het oppotten mag weer vloeibare mest worden gegeven.

Ik heb de plant inmiddels gescheurd en in 3 (krappe) potten gezet. Ik vroeg me alleen af waarom ik in februari de planten uit de potten moet halen en daarna weer in nieuwe potten moet zetten. Waarom niet dezelfde potten gebruiken? Ik hoor het graag van de kenners onder u.

Groeten, Jan

zo, 04/10/2009 - 21:11
tuinprins

U hebt de Agapanthusinfo-icon op het verkeerde moment gescheurd. Dit moet in het voorjaar gebeuren en niet in het najaar. Bij het scheuren beschadig je de plant. In combinatie met te veel vocht kan dit in het najaar/winter leiden tot rotten en schimmelen. De plant gebruikt in die periode immers maar weinig water.
In het voorjaar gaat een Agapanthus weer groeien en heeft dan behoefte aan water. De kans op schimmelen en rotten is dan een stuk minder in vergelijking met scheuren in het najaar.

Dat een Agapanthus in een krappe pot moet staan om goed te bloeien is een fabel die telkenmale wordt herhaald. Zet de plant in een fatsoenlijke pot en -- zeer belangrijk -- geef op tijd mest.

Gegroet, de tuinprins

ma, 05/10/2009 - 02:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ok, bedankt voor de info. Ik hoop dat de plant (inmiddels planten...) het overleefd. Ben er alleen nog niet uit waarom de plant opnieuw moet worden opgepot (de plant zit al in een pot). Zal met verversen van de aarde te maken hebben wellicht.

groeten,
Jan

ma, 05/10/2009 - 10:48
beate

Je hoeft ze straks niet meer opnieuw op te potten.Je hebt nu al gedaan wat je eigenlijk in het voorjaar had moeten doen. Gewoon afwachten.......

ma, 05/10/2009 - 12:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

hum....deze info is dan ietwat verwarrend voor me:

In februari de plant uit de pot nemen. De grond rond de wortels uitschudden en daarna opnieuw in een niet te grote pot oppotten. Na verloop van enige tijd komen de nieuwe bladen tevoorschijn. Vanaf het oppotten mag weer vloeibare mest worden gegeven.

ma, 19/10/2009 - 14:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is een garage (zonder daglicht) geschikt om de Agaphantus te laten overwinteren? En dat opnieuw potten is dat omdat de voedingsstoffen uit de aarde zijn? groet

ma, 19/10/2009 - 15:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als het gaat om een bladverliezende Agapanthusinfo-icon, dan is een donkere plaats geen probleem.
Verse grond, dus verse voeding is in het voorjaar prima.

di, 20/10/2009 - 09:51
lily-anne

Mijn agapantussen hebben de vorige winter buiten doorgebracht in volle grond - ze zijn bovengronds afgevroren en nadien heb ik ze wat bedekt met vliesdoek en bubbelplastiek als het nog kouder was - plastiek wel niet te lang laten liggen zodat er geen condens komt - heb mooie bloemen gehad dus die van mij komen nooit binnen
groetjes
Lily-Anne

wo, 21/10/2009 - 13:18
angjira60

ik heb ook een aantal van deze planten,maar ze staan de gehele winter buiten. Ik heb het 1e jaar nog wel alles binnen gehaald, maar de plant werd steeds groter, en heeft zich ook vermeerd. En ik heb gewoonweg geen ruimte in huis om overal potten neer te zetten om te laten overwinteren. Wel zorg ik ervoor dat de potten niet te nat staan en een goede afwatering hebben anders gaan ze inderdaad rotten, en dat is dan weer jammer.Eventueel kun je (tijdelijk) de bovenkant beschermen tegen teveel regenwater.

wo, 21/10/2009 - 17:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad, kou is te verhelpen maar nattigheid is funest.
Zorg dat het potgat vrij blijft. Ikzelf heb een kiezelterras, dus dat is ook niet afsluitend voor potten.
Je kunt de potten ook op 2 bakstenen zetten, zodat het gat vrij blijft.

wo, 21/10/2009 - 17:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

He hallo, bedankt voor reacties. Ik begijp dat de planten het ook in de tuin hadden kunnen redden. Nou ja, ik heb er niet echt spijt van dat ik ze in potten heb gezet. Ze werden behoorlijk groot.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag