Aralia elata 'Aureovariegata'

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/09/2012 - 12:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aralia elata 'Aureovariegata'

Ik heb een auralia 'silver umbrella' en heb eigenlijk 2 vraagjes, nl.:
De bladranden krullen nogal om. Is dat gewoon, of heeft dat een bepaalde oorzaak?
Ik zou de boom (nu plm. 3 m. Hoog en plm. 15 jaar oud) eigenlijk willen verplaatsen. Kan dat
en hoe groot is het wortelgestel.

Ik ben u vanzelfsprekend zeer erkentelijk voor uw reactie,

Met vr. Groet, Lia Bolten

zo, 02/09/2012 - 14:14
tuinprins

Volgens mij is dat tamelijk normaal maar het kan misschien ook zijn dat de plant erg droog staat.

Verplanten: Als deze plant van oorsprong ge-ent is dan heb je kans dat de onderstam (waarschijnlijk de groenbladige Araliainfo-icon elata) gaat uitlopen. Ook zie je vaak dat beschadiging van de wortels (bij ge-ente exemplaren) leidt tot wortelopslag d.w.z. dat de wortels uitlopers gaan maken. Dit zijn dan natuurlijk uitlopers met effen groen blad. Tot slot: ik weet niet precies wat voor soort kluit een Aralia maakt maar het lijkt mij dat, wil je een 15 jarige Aralia succesvol verplanten, de kluit een flinke omvang moet hebben en dat verplanten daardoor niet eenvoudig zelf te doen is.

P.S. Je spreekt over twee verschillende soorten Aralia's: Aureovariegata (is goudbont en zeldzaam) en Silver Umbrella (is zilverbont en meer algemeen).

Gegroet, de tuinprins

zo, 02/09/2012 - 14:26
Mosmanneke

Oude bomen moet je niet verplanten zegt men. Doe je het toch dan zou ik het proberen in het vroege voorjaar met een zo groot mogelijke kluit. Ik heb een keer een Ginkgoinfo-icon, die ook om en nabij de 3 meter was, verplant in de zomer bij een temperatuur van tegen de 30 graden. Flink compost in het plantgat met veel water en hij heeft het overleeft. De omkrullende bladranden hebben misschien iets te maken met het soort zomer waar bomen op kunnen reageren.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag