Bamboe uitgraven of verstikken?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 13/04/2007 - 10:55
jjozien

Bamboe uitgraven of verstikken?

In de tuin stond veel bamboe toen wij het huis kochten en we hebben er te weinig aan gedaan om de bamboe binnen de perken te houden.

Nu willen we de tuin helemaal veranderen en er een groot terras en graszoden in laten leggen. Ik wil de bamboe helemaal weg hebben. We krijgen echter verschillende adviezen van enkele hoveniers. De ene zegt dat de plekken waar de bamboe staat (en eigenlijk de hele tuin) 30 cm diep moet worden afgegraven. Dit wordt zeer duur en een onmogelijke klus (tuin is 230m2).
De andere zegt dat de bamboe heel kort afgesneden moet worden en dat er dan dik (vijver)plastic overheen moet waardoor de nieuwe scheuten verstikken / er niet doorkomen en dood gaan. Dit klinkt heel fijn, maar wat is nu de waarheid?

Ik kan hier helemaal geen informatie over vinden want iedereen is dol op bamboe, maar ik wil het eruit hebben!

Bedankt voor jullie informatie.

vr, 13/04/2007 - 11:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

bamboe is verschrikkelijk.ik onderhoud een aantal tuinen met bamboe en spit me rot aan de uitlopers.ik hoop voor je dat het met het plastic werkt maar denk dat de nieuwe scheuten sterk genoeg zijn om er doorheen te prikken.veel succes.

vr, 13/04/2007 - 12:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sommige soorten bamboe kunnen ontzettend agressief zijn. Beide methodes lijken ontoereikend. Ik zou aanraden eens Round-up of Clear-up te proberen. Overigens zullen de pollen (levend of dood) toch uitgegraven moeten worden: een zwaar karwei.

Wellicht is het dus toch het beste ze gelijk uit te graven en mochten er toch nog nieuwe uitlopers verschijnen deze met bovenstaande middeltjes aan te pakken.

Ruud

vr, 13/04/2007 - 20:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook ik had bamboe in voor- en achtertuin toen ik mijn huidige huis kocht.Ik ben het volledig kwijt geraakt door de pollen uit te graven en daarna de grond met een spitvork nog een keer uit te rieken.Het was wel een heel karwei maar het heeft wel geholpen.Eventuele nakomers heb ik steeds afgeschoffeld en uitgetrokken maar dat waren er gelukkig maar een paar.

vr, 13/04/2007 - 23:19
tuinprins

Ik onderschrijf de oplossingen van RdB en Henk van den Brule.

Hoe je het ook wendt of keert: als U een fatsoenlijke tuin wilt zal de bamboe eruit moeten. U kunt nu de bamboe vast afknippen/kortwieken en opnieuw laten uitschieten. Als er nieuw schot op de bamboe zit spuiten met Round-Up (de professionele variant, niet de milde variant die voor de particulier te koop is). U kunt dit laten doen door een hovenier. Als de bamboe dood is deze eruit (laten) halen.
Of U kunt zelf aan de gang gaan met spade en riek (Wie heeft er tegenwoordig nog een riek? Dit stuk tuingereedschap wordt zo onderschat). Dit is een heel karwei maar wel effectief. En 230m2 is echt niet zo groot: 10 bij 23 meter. Ieder weekend een stuk of de hulp van vrienden inschakelen.

Het leggen van plastic is niet altijd effectief. Sommige bamboe-soorten kunnen met hun wortel tamelijk dikke vijverfolie doorprikken. Deze oplossing is vooral goed voor de portemonnee van de hovenier. Veel hoveniers geven hedentendage oplossingen waarbij zo min mogelijk ouderwets maar degelijk handwerk komt kijken zoals bijv. uitrieken.

Gegroet, de tuinprins

zo, 22/04/2007 - 20:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bamboe is de grootste rotzooi die je maar in je tuin kunt
hebben, want als je de wortels niet verwijderd, groeien die rustig een 10 meter onder de grond door om desnoods bij 3 buren verderop weer vrolijk omhoog te komen.
Ik heb ook bamboe gehad, en dat was maar een bosje
van 1,5 bij 1,5m, en daar heb ik een tuinman bijgehaald
omdat ik daar m'n rug niet aan wilde wagen, en toen dat
eruit was had ik een gat in de grond dat meer op een
bomkrater uit de 2e wereldoorlog leek. Ondanks al dat werk kwamen er nog steeds links en rechts scheuten uit de grond,
die ik dan zoveel mogelijk verwijderde, en nu na 6 jaar ben ik
er dan eindelijk zo goed als van verlost, en ik heb dan ook nog nooit zo'n hardnekkige troep gezien.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag