bemesten nieuwe tuin

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/08/2003 - 19:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

bemesten nieuwe tuin

Een aantal weken geleden hebben we een volkstuin gehuurd op een nieuw aangelegd complex. Tijdens het weghalen van het onkruid, met name distels, valse- òf roomse kamille en riet (trouwens ook een blaassilene gevonden, die heeft een vast plekje gekregen) merkten we dat de opgebrachte laag "teelaarde" bestond uit zand, keiharde kleibrokken die op stenen lijken, stukken glas en bouwpuin (soms brokken van circa 10kg).

Natuurlijk wilden we gelijk dingen planten in de stukjes die schoon waren: in de plantgaten gooide ik eerst potgrond. Mijn vraag is nu hoe we deze grond het beste op gang kunnen krijgen: voor de winter omspitten en dan? Is gedroogde koemest net zo goed als verse? Het gaat namelijk om 323m2 en we doen alles met de fiets. Sommigen adviseren paardenmest, bestaat dat ook gedroogd? De planten die een paar weken geleden in een plantgat met potgrond gezet zijn, moeten die nu bijgemest? En waarmee doe je dat het best? Veel vragen in 1 keer maar deze beginnende volkstuinder (thuis piepklein tuintje) zal dankbaar zijn voor de antwoorden.

wo, 06/08/2003 - 20:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

de planten die in potgrond geplant zijn zijn goed voor enkele maanden.

In het algemeen lijkt het me dat vooral de bodemstructuur en samenstelling van de grond moet aangepast worden. Dit gebeurt het best met kompost, maar in een nieuwe tuin is er natuurlijk nog geen kompost.
Ik zou voorstellen dat je snel begint met een komposthoop en daarin behalve het afgedane onkruid (voor zover het niet in zaad stond) ook verse of halfverteerde paarde- of koemest mengt. (Dit zul je eens op een andere manier dan met de fiets moeten aanvoeren)

Gedroogde koemest is een goede meststof maar verbetert de bodemstructuur niet.
Rony

do, 07/08/2003 - 19:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste beginnende tuiniers:
begin eerst met de grond te schonen van puin en glas, daarop kun je nooit tuinieren. Laat een vrachtwagen komen met echte goede tuingrond. De hoeveelheid kun je berekenen door de lengte en breedte van je tuin te vermenigvuldigen met de hoogte van de ophoging die je wilt realiseren. Dan heb je het aantal kubieke meters grond dat erbij moet. Mest altijd overvloedig om gewassen te laten groeien, koemest of paardemest is allebei prima, gedroogd of vers is even goed. De grond voor de winter afdekken met compost, zodat eventueel de vorst er overheen kan. Voor verdere goede raad adviseer ik je eventueel in de bibliotheek op zoek te gaan naar het boek De Tuin. Daar staan precies alle voorschriften in die je moet hanteren om een succesvolle moes- of bloementuin te hebben.
Heel veel plezier en succes gewenst!

do, 07/08/2003 - 19:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hartelijk dank voor jullie reacties. We hebben al een berg onkruid verzameld en gaan hier nu een gat voor graven en verse/half vergane metst (mest natuurlijk maar het lukt niet de extra t te dle: vreemd dat je op dit forum je tekst niet kunt corrigeren!) toevoegen. Dat je geen zaaddrzagend onkruid bij je compost moet gooien is duidelijk. Nu hoor ik van de één dat je er werkelijk alles op moet gooien en van de ander dat je er vooral geen tomaten- en ar aardappelloof bij moet doen. Wie heeft gelijk?
Sunny

Onderwerp gesloten