Boerenjasmijn verplaatsen

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/04/2016 - 16:45
marida

Boerenjasmijn verplaatsen

Dag allemaal, Wij hebben een stevige boerenjasmijn in de tuin. Hij staat er nu 7 jaar in, denk ik. Maar we willen hem graag een stukje verplaatsen. Kan dat nu nog? Hij begint net de eerste puntje van nieuw blad te vertonen. Als ik hem nu verplaats en terugsnoei, zou het dan goed gaan? Of moet ik wachten tot het najaar? Dank alvast voor jullie reacties!

di, 12/04/2016 - 00:39
tuinprins

Probleem is niet dat er al groene punten van de bladeren zijn te zien maar dat de plant al 7 jaren vast staat en zonder enige voorbereiding wordt verplant. Boerenjasmijn/Philadelphusinfo-icon maakt snel een grote kluit en hij gaat bij verplanting dus een deel van zijn wortels verliezen. In de rustperiode (november-maart) is dit niet zo'n probleem maar aan het begin van het groeiseizoen kan dit voor complicaties zorgen. Toch zou ik het wel aandurven om de boerenjasmijn nu te verplanten. Zorg voor een grote kluit en de eerste tijd goed water geven. Terugsnoeien kan maar moet niet. Het kan zijn dat de plant maar matig uitloopt maar vaak zie je na verloop van tijd dat de plant beneden nieuwe scheuten vormt.
Gegroet, de tuinprins

di, 12/04/2016 - 11:17
marida

Dankjewel, Tuinprins, voor je reactie. Stel dat we zouden wachten... hoe kunnen we de struik er dan 'doe op voorbereiden'?

di, 12/04/2016 - 20:12
WiPe

Je kan de plant voorbereiden op het verplanten dor nu de helft van de kluit los te steken. Verdeel de omtrek van de kluit in vier kwarten. Dan steek je het eerste en het derde kwart nu los. Geef voldoende water zodat de plant niet uitdroogt en voldoende nieuwe wortels vormt.

di, 12/04/2016 - 22:46
tuinprins

Ben het helemaal met Wipe eens.
Gegroet, de tuinprins

di, 12/04/2016 - 22:53
marida

Dank voor deze tip! Wanneer zou dan het beste moment zijn om te verplaatsen? Van het najaar? of vroeg volgend voorjaar?

wo, 13/04/2016 - 11:30
Gert Bijvank

Ook kun je de stukken die je nu los steekt iets bredere maken (steekschop breed) en de ontstane gleuf opvullen met losse tuinaarde. De struik kan hierin nieuwe worteltjes ontwikkelen die bij het verplanten dan behouden blijven en in het nieuwe plantgat verder kunnen uitgroeien. Bij het omplanten in het najaar eventueel een stuk PVC-pijp zo mee ingraven, dat deze mooi op de wortelkluit uit komt. Dan kun je bij eventuele droogteproblemen de kluit heel gericht van water voorzien.

wo, 13/04/2016 - 11:42
marida

Dank Gert voor deze aanvulling. Hele nuttige tips. Wat ik me dan wel afvraag: is het dan juist niet riskant om in het najaar te verplaatsen? Want als de sapstromen in de winter stil gaan liggen, dan maakt de struik ook geen nieuwe wortels aan. Is het niet beter om in het vroege voorjaar te verplaatsen, als de sapstromen net weer op gang komen? Ja, ik weet het ook niet hoor.... ?

wo, 13/04/2016 - 16:17
Gert Bijvank

Als de struik straks uitloopt verdampt hij via de bladeren veel vocht; de beschadigde wortels kunnen dit dan vaak niet voldoende aanvoeren. Verplanten van de kale struik in het najaar geeft hem tijdens de winter gelegenheid een begin te maken met zich opnieuw te wortelen.

wo, 13/04/2016 - 17:16
marida

Helder! Dank je wel!

Onderwerp gesloten