Bollen en knollen rooien

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 21/08/2006 - 01:47
Stofke

Bollen en knollen rooien

Hallo, in mijn border hebben voor het eerste jaar gladiolen en dahlia's gegroeid (dahlia's zijn trouwens nog altijd in volle bloei). Deze bollen zullen naar alle waarschijnlijkheid moeten overwinteren. Nu heb ik een drietal vragen.

1. Wat is nu de beste manier om de bollen te rooien (uitgraven, via stengel uittrekken, .....)

2. Hoe is de beste manier om bollen van gladiolen en dahlia's te bewaren en waar.

3. Ook heb ik trompetlelies die uitgebloeid zijn en die ik volgend jaar graag op een andere plaats had zien staan, kan ik deze na de bloei gewoon uitgraven en ergens anders planten (met loof of zonder) of hoe gaat dit in zijn werk.

Alvast dank bij voorbaat !

Mvg
Stofke

ma, 21/08/2006 - 02:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

1. Uitgraven, nooit aan de stengels eruit trekken.
2. Dahlia's bewaar je droog op een koele plek, maar wel vorstvrij.
Gladiolen heeft weinig zin om over te houden; doen het zelden meer na een jaar.
3. Lelies kun je na de bloei gewoon overplanten! Met loof eraan; dat sterft vanzelf af.

za, 02/09/2006 - 01:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Stofke,

Ik heb alleen ervaring met Dahlia's. Die rooi ik(voorzichtig met een schep) als de eerste lichte nachtvorst is geweest. Al het blad hangt dan helemaal slap. Ik leg ze meestal eerst uit op kranten op een droge koele plaats. In een onverwarmde schuur of carport bijvoorbeeld. Als alle natte aarde is opgedroogd borstel of schud ik die eraf en dan bewaar ik ze vorstvrij op een koele plek in een sinaasappelkistje, waarin ik een krant heb gelegd. In april zet ik de knollen dan in potgrond in plastic potten. Dan gaan de knollen wortels ontwikkelen en vormen ze bladknoppen. Half mei gaan ze in de volle grond. Je hebt dan iets eerder bloemen, dan wanneer je ze direct in de volle grond zet.

Van trompetlelies heb ik geen verstand en gladiolen heb ik nog nooit overgehouden. Maar als ik de vorige reactie zie, lijkt het mij het beste gewoon in 2007 een nieuwe voorraad gladioolbollen te kopen.

Succes ermee.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag