Bougainville

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 01/12/2002 - 10:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bougainville

Wie kan mij vertellen of de bougainville te stekken is en hoe?

zo, 01/12/2002 - 19:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

bougainvillea is een houtachtig gewas, heester dus, stekken kan moeilijk zijn ivm. juiste luchtvochtigheid,temperatuur. je zou eventueel met een stengelstek(stukje tak en knop) en wat groeistofpoeder op de stekwond kunnen proberen, en goed afdekken onder plastic voor wat vochtigheid. Ook de grond niet te droog waar de stek in staat.maar wel af en toe het plastic eraf halen omdat ze ook vrij gevoelig zijn voor smetten.

zo, 01/12/2002 - 23:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wie kent

niet in Spanje, Portugal of Italië de wit gekalkte murenwaartegen de roze, rode, lila of oranje bloemen van Bougainvilleazich scherp aftekenen? De struik groeit daar blijkbaar probleemloos. Inons klimaat moet de plant overwinteren.

Bougainvillea is altijd nog een betrekkelijk dure kamerplant.De toepassing van de plant hoeft helemaal niet beperkt te zijn tot dehuiskamer alleen. Op terras, balkon of tegen een warme muur kan ookhier een illusie van het mediterrane zuiden worden nagebootst. Als deplant buiten staat is de verzorging simpeler, in ieder geval is deluchtvochtigheid daar meestal beter dan in een huiskamer. Doorregelmatig vloeibare plantenmest te geven wordt de groei en bloeibevorderd. Af en toe de plant flink nat broezen zorgt voor frisblijvend blad. Wie de plant in de open lucht heeft staan, wordt vanzelfwel geholpen door de regen.

Het enige waaraan aandacht moet worden geschonken om de bloei ergoed in te houden, is het tijdig 'nijpen' van alle jonge scheuten enhun vertakkingen. Telkens worden de scheuten teruggezet op vierblaadjes, waarna weer een vertakking ontstaat. Ook de vertakking wordtweer op vier blaadjes genijpt. Als tegenwerping kunt u natuurlijkinbrengen: 'dat doen ze in die zuidelijke landen toch ook niet?'. Datis juist, maar in ons klimaat moet het wel.
Wie de plant in pot wil houden, moet wel een grote potmaat gebruiken;ten minste dertig centimeter. En geef de plant steun in de vorm van eenklim- of steunrek. Geef in de winter de plant minder water (eenmaal perveertien dagen), zodat de plant in rust komt.

Soorten
Van Bougainvillea zijn twee soorten van belang: B. glabraen B. spectabilis. Het onderscheid tussen deze twee is simpel:de soort glabra heeft onbehaard blad; spectabilis heeftbehaarde bladeren. Beide hebben doornen. Onderling zijn de soorten ooknog eens gekruisd, zodat het meestal moeilijk is na te gaan met welkewe van doen hebben. Belangrijke cultuurvariëteiten zijn o.m. 'Albo Ora'(geel), 'Alexandra' (licht violet), 'Sanderiana' (donker violet),'Crimson Lake' (scharlakenrood), 'Grusz aus Badenweiler' (roze), 'MiggiRuser' (geel), 'Mrs. Helen Mclean' (oranje) en 'Orange King'(geeloranje).

Stekken
Bougainvillea kan het hele jaar door worden gestekt. Stekken inwinter en voorjaar gaat meestal iets beter dan in de rest van hetseizoen. Neem stekken met hieltje of snij stekonder een blad af. In ieder geval stek van hout dat niet te jong enniet te oud is. Behandel de stek met Rhizopon (bewortelingspoeder).Steek de stekken in vochtige turfmolm, dat afgedekt is met scherp zand.Het substraat (de turfmolm) moet vers/nieuw zijn om zo min mogelijkziektekiemen te hebben. Welslagen van de beworteling hangt af van debodemtemperatuur, die ten minste 22 - 25 ° C. moet zijn. Stek je in dezomer, dan is bodemverwarming niet nodig. Na drie tot vier weken zijnde stekken beworteld. De bewortelde stekken worden (voorzichtig,breekbare wortels) opgepot in een humusrijk, luchtig grondmengsel. Veellicht en zon doet de rest: ze groeien uit tot flinke planten, mits dusop tijd wordt genijpt. Verpot de groter wordende stekken regelmatig ingrotere potten. Geef geregeld water en vloeibare kamerplantenmest.

Ziekten en aantastingen
* Bladluis - te bestrijden met: Spruzit, Fleur Bladluis.
* Spint - te bestrijden met: Plantschoon, AA Fleur Spuitbus.
* Vergeling van het blad - is een gevolg van tekort aan stikstof.
Los kunstmest met een hoog percentage stikstof (N) in water op en dieneen matige hoeveelheid toe. Herhaal de toediening na veertien dagenopnieuw.

wo, 11/12/2002 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn plant staat in de kamer. Dus misschien wel te warm in de winter. Maar eigenlijk heb ik geen betere plek. Aan gezien het overal in mijn huis nogal koud is. Moet ik hem in de kamer gewoon water blijven geven ? Of toch ook wat minder.

Het is nl niet zo-n mooi gezicht een plant met slap hangende bladeren. alvast bedankt Ann

vr, 24/01/2003 - 23:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn bougainville heeft tijdens de vorstperiode buitenafgedekt met plastic gestaan,onder een afdak,dus uit de tocht, en nu lijkt hij bevroren. Moet ik hem nu terug snoeien, en zo ja hoe moet ik dat doen? Komen er dan ook weer bloemen in?

di, 28/01/2003 - 21:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb een vraag geplaatst over de bougainville op 24-01-2003. Wie weet daar antwoord op?

Onderwerp gesloten