Brugmansia in volle grond overwinteren

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 25/09/2018 - 18:08
Wimsomnia

Brugmansia in volle grond overwinteren

Hoi,

Dit jaar ga ik het eens riskeren om een Brugmansia in volle grond te laten overwinteren.

Heb hem daarnet geplant en alvast rond de plant een mengeling van bladeren, stro en vers gemaaid gras gelegd, kwestie van de wortels toch al wat te beschermen tegen de komende vorst.

Mogelijk heb ik deze vraag hier ooit al gesteld maar misschien zijn er nieuwe ideeën bijgekomen... :-)

Wat raden jullie nu aan om de plant zélf zo goed mogelijk te beschermen tegen de kou? Zelf had ik al gedacht aan meerdere vuilzakken over de plant heen trekken.

Heeft iemand van jullie een idee?

Alvast bedankt voor elke reactie!!

di, 25/09/2018 - 22:13
GreenConnection

Het gebruik van vuiniszakken is af te raden. Plastic houdt geen vorst tegen en bevordert schimmelvorming.

Niemand kan de komende winter voorspellen, maar met vorstvrij binnen bewaren, loop je geen risico.

di, 25/09/2018 - 22:47
Wimsomnia

Dat van die vuilniszakken zal ik onthouden maar ik zou dan wel een alternatief moeten vinden.

Vorstvrij binnen bewaren doe ik al jaren met 4 planten die zoals op de foto elk jaar mooie bloemen geven(zij het soms wat laat op 't seizoen).

Maar met 1 van die vier wilde ik eens het "risico" lopen op een volledige mislukking door vorst of andere problemen.

Een ex-collega heeft dit jaren geleden geprobeerd en het was gedeeltelijk gelukt: voorzover ik het mij herinner was de plant ver "ingevroren", dat wil zeggen : geen enkele zijtak had het overleefd. De stam had het voor ongeveer drie kwart overleefd en na terugsnoeien tot op het levende gedeelte(enkel nog +/- 30 cm stam) was het in de zomer de mooiste en grootste plant die hij ooit heeft gehad. In de herfst heeft hij de plant dan toch maar terug uitgegraven en binnen laten overwinteren.

Toen ik hem onlangs terug probeerde te contacteren met de vraag hoe hij het die winter had aangepakt bleek de man spijtig genoeg overleden te zijn....

Iets gelijkaardigs heb ik ooit gehoord over een Ficusinfo-icon Benjamina die in de winter helemaal werd "ingepakt" met verschillende lagen jute. Ook daar een gedeeltelijk succes.

Uiteraard is de belangrijkste factor hoe streng de winter zal zijn maar hoe beter de "voorzorgsmaatregelen" zijn hoe meer kans op succes. Vandaar mijn vraag om raad en nuttige tips.

Onderwerp gesloten