Cornus kousa 'China Girl'

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/07/2013 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Cornus kousa 'China Girl'

Hallo,

Ik heb een Cornusinfo-icon kousa geplant in mijn ommuurde tuin, vlakbij zee. Hij staat ' tegen' de
oostmuur. Ik lees nu dat hij het best beschut tegen de wind kan staan, terwijl hij nu toch wel
wind vangt. Ik heb geen alternatieve plaats ervoor. Hoe kan ik zien of hij toch last heeft van de
wind en wat is het ergste dat dan kan gebeuren?

Alvast bedankt voor uw hulp!

Met vriendelijke groeten,

Cindy

za, 06/07/2013 - 08:54
tuinprins

De catalogus van Van den Berk Boomkwekerijen geeft aan dat de windbestendigheid van Cornusinfo-icon kousa goed is. Ik vermoed dat door de wind de plant minder snel groeit dan op een meer luwe plek. In het ergste geval zal er een tak(je) afbreken maar ik zou me daar niet al te druk over maken.

Ik kan zo 1-2-3 niet iets vinden over de zoutbestendigheid van Cornus kousa. Ik weet niet hoe dicht je aan zee woont maar vlak aan zee kun je last hebben van 'salt spray'. Niet alle bomen en struiken kunnen daar even goed tegen. Maar zoals gezegd ik weet niet in welke mate Cornus kousa hier gevoelig voor is.

Gegroet, de tuinprins

za, 06/07/2013 - 20:53
Cindy12

Beste Tuinprins:-),

Bedankt voor het snelle antwoord.Inmiddels las ik dta hij inderdaad het eerste jaar beschermd moet worden tegen Salt spray, maar niet hoe dat moet helaas. Wat gisteren leek te beginnen, heeft vandag doorgezet; de blaadjes en bloemen hangen helemaal slap. Hij staat wel in de felle zon, maar dat zouu moeten kunnen en de grond is vochtig genoeg. Heeft iemand een idee of dit door salt spray komt en hoe ik dit kan oplossen ?

Alvast bedankt!

Cindy

zo, 07/07/2013 - 09:23
tuinprins

Nee, dit komt niet door 'salt spray'. Waarschijnlijk heeft de plant wat moeite met de overgang van waar die eerst stond naar jouw tuin. Planten worden tegenwoordig zeer beschut opgekweekt en op een tuincentrum staan ze ook vaak heel beschut (tegen wind en doorgaans ook tegen felle zon). De overgang naar normale tuinomstandigheden leidt dan regelmatig tot gewenningsverschijnselen zoals het gaan slap hangen van de bladeren of het voortijdig verwelken van de bloemen.

Nu de plant in de volle grond staat is er weinig dat je kunt doen behalve de plant de tijd te geven zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. De plant normaal water geven en er voor waken dat je hem niet verzuipt. Veel mensen komen door het gaan slap hangen van de bladeren in de verleiding de plant 5 gieters water per dag te geven. Niet doen, de plant normaal water geven (wat normaal is, is voor iedere tuin anders maar als de grond nog nat is dan hoeft de plant niet opnieuw water).

Gegroet, de tuinprins

za, 13/07/2013 - 14:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste tuinprins,

Weer bedankt voor de snelle reactie. net op tijd, want ik wilde al (te) veel water gaan geven. Ik heb nu een weekje niets gedaan. Eerst leek er niets te veranderen, maar helaas gaat hij er nu slechter uitzien. De randen van de bladeren worden lichter/bruinig en dunner en krullen om. heeft u nog een suggestie?

Alvast bedankt,

Cindy

ma, 15/07/2013 - 17:13
satomi

'Je schreef dat de plant 'tegen' de oostmuur staat. Dat is ook de muur waar de middag- en avondzon op staan. Ik neem aan dat het om een stenen muur gaat. Als de plant daar op een half metertje vandaan staat, wordt het veel te warm voor het dunne blad. Heb je de mogelijkheid een foto te posten?

di, 16/07/2013 - 12:39
Cindy12

Beste Santomi,

Bedankt voor jouw bericht. Een foto plaatsen lukt nu niet, maar jouw beschrijving klopt. Ik had zelf niet aan warmte gedacht, omdat hij in de evolle zon mocht. Zit er dus niets anders op dan hem te verplaatsen?

Met vriendelijke groeten,

Cindy

di, 16/07/2013 - 17:18
satomi

In principe zou dat voor de plant natuurlijk beter zijn, en waarschijnlijk ook voor je gemoedsrust. Het punt is, dat de muur veel warmte opneemt en die nog lang afgeeft; wij hebben hier bv een huismuur op het zuid-westen die zelfs om vier uur s'nachts nog erg warm aanvoelt, ook aan de binnenkant.

Misschien is het een oplossing om de muur te laten begroeien of er op een andere manier voor te zorgen dat de zon niet direct op de muur schijnt; dat zou al wat helpen. Probeer er verder voor te zorgen dat de bodem niet uitdroogt zo vlak bij de muur. Leg eventueel een mulchlaag met compost maar zorg ervoor dat er geen compost tegen de stam aan ligt.

Onderwerp gesloten