Dilemma: Gaat hedera klimmen?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 21/05/2016 - 00:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dilemma: Gaat hedera klimmen?

Hallo,
Wij hebben een hederainfo-icon haag van ruim 2 meter hoog. Deze is 5 jaar geleden geplant en elk jaar gesnoeid. Het is inmiddels een mooie volle haag. Het type hedera is zeer vermoedelijk hibernica maar helemaal zeker weten doen we dat niet. De haag groeit tegen een open raster (betongaas) en is daar in gevlochten.
We willen nu dat de haag hoger door gaat groeien. We hebben boven het bestaande betongaas zon 3 meter extra gaas geplaatst en daar tegenop hebben we eerst zichtdoek en dan heidematten bevestigd.
De hoop was/is dat de bestaande hedera verder omhoog groeit tegen de heidematten. Echter, nu we de bestaande heg gingen snoeien en een beetje omhoog gingen leiden constateerden we dat de takken helemaal geen hechtwortels hebben. Komt dit misschien omdat ze nooit een vaste achtergrond hebben gehad waaraan ze konden hechten? We twijfelen nu heel erg of de hedera wel goed zal gaan klimmen op het nieuwe gedeelte (de heidematten).
Kan iemand daar iets over zeggen? Kan een hedera die geen hechtwortels heeft deze alsnog krijgen?

za, 21/05/2016 - 01:24
GreenConnection

De klimmende (dus hechtende) vorm van Hederainfo-icon is een jeugdvorm. Na enkele jaren gaan de planten over op de volwassen vorm, die niet meer klimt, ander blad vormt en ook bloeit. Het lijkt me dat dit hier het geval is. Een foto zal duidelijkheid geven.

zo, 22/05/2016 - 19:27
peterplant

Waar je ook rekening mee moet houden is dat de vorming van hechtworteltjes alleen plaats vindt als de tak ergens contact mee maakt. Dus lange scheuten die in de lucht hangen, hebben geen hechtwortels en zullen die ook niet zo snel meer vormen. Als de jonge groeipunten ergens tegenaan geleid worden, worden er weer hechtwortels gevormd op de dan groeiende twijgen.

ma, 23/05/2016 - 15:33
GreenConnection

-@stefanh : en de gevraagde foto?

ma, 23/05/2016 - 17:40
Roelofse

Hartelijk dank voor de antwoorden. Hierbij twee foto's van het blad:
http://tinyurl.com/yxs5ebvo http://tinyurl.com/y576r78l
Groet Stefan

ma, 23/05/2016 - 19:40
GreenConnection

Er is niets vreemds te zien. De planten maken genoeg jonge uitlopers, maar die zal je toch wel moeten leiden tegen/door de nieuwe matten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag