Gazon

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 17/07/2010 - 12:33
java-01

Gazon

Mijn gazon zit vol mos en onkruid.Daarnaast zit er ook nog een zg. viltlaag onder het gazon.Het zit ook nog eens vol wilde grassoorten...
Ik heb het daarom geverticuteerd.Hierdoor zijn kale plekken ontstaan die ik opnieuw heb ingezaaid ( in juni ).Maar er komt maar weinig nieuw gras op.Ik heb het vermoeden dat de vogels het eruit pikken.

Vraag ; weet iemand een manier om het graszaad te beschermen tegen vogels.
Misschien heeft iemand nog suggesties/tips om dit ( oude ) gazon te verbeteren ?

Andere vraag ; het gazon is op vele plaatsen verzakt.Er zitten nogal wat kuilen en oneffenheden in. Ik zou deze zg. kuilen willen ophogen zodat het gazon egaler en vlakker wordt.Welk soort zand zou ik hiervoor het beste kunnen gebruiken ?

bvd.

zo, 18/07/2010 - 00:36
peterplant

98 van de 100 keer is mos en onkruid het gevolg van achterstallige bemesting. Hoe vaak en waarmee mest je het gazon en hoeveel vierkante meter is het en op wat voor soort grond tuinier je?

Ondiepe kuilen kunnen gevuld worden met een mengesel van grond uit je eigen tuin met metselzand of brekerzand. Max 5 mm per keer. Gebruik geen potgrond dat verteerd weer en dan heb je je kuilen weer terug.

zo, 18/07/2010 - 18:20
Kees2306

Bij voldoende bemesting is uiteindelijk gras sterker dan mos en onkruid (survival of the fittest). Hoe minder vruchtbaar de grond hoe meer andere planten een kans krijgen. Bij verticuteren haal je ook grasplanten weg dus krijg je kale plekken. Het graszaad is bij mij dit jaar ook niet opgekomen, je kan het nog een keer in de herfst proberen. Of je laat de kale plekken voor wat ze zijn, als je het gras eromheen goed verzorgt groeien ze ook wel dicht. Duurt wel wat langer.

Oneffenheden zou ik niet met puur zand opvullen maar met aarde elders uit de tuin. Zand bevat nul komma nul voedingsstoffen.

Ik heb een Wolf CCM maaier gekocht: die hakt het gemaaide gras zo fijn dat hij kan blijven liggen. Je ziet het echt niet meer, hel lijkt gewoon verdwenen, tenminste als je 1x per week maait. Hierdoor komen voedingsstoffen weer terug in de bodem en krijg je humusvorming wat weer meer vocht vast houdt waardoor je gras minder uitdroogt. Een ander voordeel is dat je niet voortdurend de grasbak achter de maaier hoeft te legen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag