Gedroogde jeneverbes zaaien?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/02/2007 - 10:14
apekrul

Gedroogde jeneverbes zaaien?

Hoi,

Ik heb onlangs in de natuurwinkel een zakje gedroogde Jeneverbessen gekocht om te gebruiken in allehande middeltjes. Nu vroeg ik me af of het zaadje in een zulke bes (nog) over voldoende kiemkracht beschikt om mij van een plantje te voorzien.

Uiteraard heb ik er gisteren al eentje gezaaid maar ik heb totaal geen idee over de periode waarbinnen ik resultaat mag verwachten. Kan er mij dus iemand vertellen:

1. of deze poging zowieso vruchteloos gaat zijn?

2. indien dit zou kunnen lukken, hoelang het mogelijk kan duren vooraleer het zaadje gaat kiemen? Het heeft immers weinig zin om enkele weken/maanden op een zaadje te blijven staren als dit normaal gezien binnen de vier dagen kiemt :-)

Groetjes & alvast bedankt!
Kristof.

vr, 09/02/2007 - 13:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

https://tinyurl.com/y3kluhyl

Je zult toch uit ervaring moeten leren of de zaden kiemkrachtig zijn of niet .Het kan heel lang duren voordat zaad dat eenmaal in kiemrust is weer gaat kiemen.Ik zou denken dat daar minstens een jaar voor nodig is.Lees bovenstaand artikel eens.Het zaad wat jij hebt is natuurlijk niet afkomstig uit nederland.

vr, 09/02/2007 - 17:55
Annis

Ik heb een regel gekopieerd van een site over kiemduur en temp. zaden. Andere soorten Juniperusinfo-icon hebben soms een andere zone.
Juniperus chinensis , Chinese Juniper ,zone= 4 , gather ripe berries, wash seed 3x daily 7d, scarify, then sow 4m @ 39ºF, move to 70ºF for germ.
39gr.Fahrenheid=3.9gr Celsius
70gr.Fahrenheid=21gr Celsius
Maar zelf denk ik dat dit alleen met verse zaden [bessen] mogelijk is.
De gedroogde bessen liggen vaak lang in de winkels.
Maar misschien heeft iemand anders hier ervaring mee met het zaaien van jeneverbes.

vr, 09/02/2007 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Annis, mag ik de link van de website over "Kiemduur Zaden", dank je.

za, 10/02/2007 - 00:36
tuinprins

De informatie is te vinden op: https://tinyurl.com/yxcpv8rz

Het zaad in gedroogde jeneverbessen is 99,9% morsdood. Alleen vers zaad of zaad dat onder de juiste omstandigheden wordt bewaard is kiemkrachtig. Zelfs als zaad onder de juiste omstandigheden wordt bewaard verliest het na verloop van tijd zijn kiemkracht. Maar dit verschilt van soort tot soort. Zo blijft het zaad van de wilde klaproos zeer lang kiemkrachtig.

Gegroet, de tuinprins.

za, 10/02/2007 - 01:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de link.
Voor wie deze ook wil gebruiken het moet zijn:

https://tinyurl.com/y4w86wt2

za, 10/02/2007 - 09:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gekaapt zaad
Onderzoekers van het Nationaal Archief in Groot-Brittannië hebben 200 jaar oude zaden ontdekt in een notitieboek. De zaden komen van een Nederlands schip, de Henriëtta, dat in 1803 door de Britten werd gekaapt. Het zaad was verpakt in papieren envelopjes met daarop de Latijnse wetenschappelijke namen. Het notitieboek behoorde aan Jan Teerlink uit Vlissingen, die de zaden vermoedelijk verzameld heeft in Zuid-Afrika bij Kaap de Goede Hoop. De onderzoekers hebben goede hoop dat zij het gekaapte zaad kunnen laten ontkiemen.
Bron: the National Archives, 27.01.2006

Dit bericht las ik op stylo.nl terwijl ik ook hier mijn papieren enveloppen heb staan met de vorig jaar verzamelde bloemenzaden uit ons tuintje met de daarop geschreven namen en het bijzondere is dat ik ook een Teerlink ben.

Na het intypen in Google van 'Teerlink gekaapt zaad' kwam ik op Seasons en daar vond ik de 'Jaren der acacias', waarin men vertelt dat 25 zaden waren uitgezet waarvan 16 levensvatbaar bleken.

Een ander zaadje ontwikkelde zich tot een acacia, mogelijk de Acacia nolitica, die inmiddels een halve meter hoog is.

De hoop dat van andere soorten nog zaden zullen uitkomen is niet groot, maar men blijft ze vertroetelen.

Frans.

za, 10/02/2007 - 09:53
Annis

Hier is de link waar je direct op de site van Tom Clothier komt

https://tinyurl.com/y4uhkjj4

Ann

za, 10/02/2007 - 12:38
apekrul

Zéér vriendelijk bedankt voor alle reacties!

Er zal niets meer opzitten dan het te proberen hé :-)

Onderwerp gesloten