Gemberorchidee - Roscoea purpurea

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 06/08/2010 - 23:11
RdB

Gemberorchidee - Roscoea purpurea

In twee vorige berichten had ik al eens wat humeana en cautleyoides laten zien.

Tijd voor wat R. purpurea. Net als de twee juni bloeiers is deze plant volledig winterhard, ik ben er tenminste nooit een kwijt geraakt en ik geen ze geen bescherming of zo.
De purpurea begint zo half juli te bloeien, na het volgroeien van de plant, dus net canders om als de twee andere die eerst bloeien en dan groeien. De hoofdbloei duurt tot eind augustus maar tot aan het einde van het seizoen kunnen er steeds bloemen verschijnen.

Eerst de hoofdsoort maar eens:

Ruud

ps. in de titel staat Roscoeainfo-icon wel degelijk met een hoofdletter, hetforum meent echter dit onterecht te moeten verbeteren. Niks irritanter dan meedenkende programma's!

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 22:46
RdB

DE volgende is de Wisley Amethyst, een prachtig gestreepte vorm. Het zou gaan om een natuurvorm.

Ruud

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 22:48
RdB

De soort is van nature nogal variabel. De selectie 'Dalai Lama' blijft veel kleiner, de plant is minder blauwgroen maar eerder grasgroen en heeft een rode steel.

Ruud

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 22:48
RdB

De Nico is een korte vorm met grote bladeren en bloemen.

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 22:50
RdB

R. purpurea Peacock lijkt zoveel op de standaard dat een foto weinig brengt, hij is alleen hoger. De Peacock eye daarentegen kenmerkt zich door een rode steel en een eveneens hoge plant.

Ruud

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 23:06
RdB

De vorm Twin towers zijn vrij slanke planten die echter steeds met zijn tweeen uit de grond komen, het geeft inderdaad de illusie van twee torens.

Ruud

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 22:52
RdB

Een der mooiste selecties van Zijerveld is de Brown peacock. Niet alleen een rode steel, maar ook rood blad en een prachtige gele herfstkleur.

De bloem:

Ruud

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 22:53
RdB

En het blad

Ruud

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 23:02
RdB

Er zijn heel veel vormen die nauwelijks van de moeder verschillen en waarvan de verschillen echt met een lantaarntje gezocht moeten worden. Soms zijn ze wat groter/kleiner/iets afwijkend blad etc. Daar de plant snel reageert op suboptimale condities door iets kleiner te zijn blijken veel van dit soort verschillen na een paar jaar op een gelijkwaardige standplaats vaak te verdwijnen.

Een voorbeeld is de 501:

Ruud

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 23:05
RdB

De meest gewilde vorm van om het even welke Roscoeainfo-icon is de R. purpurea f. rubra 'Red Ghurka'. Een mond vol. Het is een roodbloeiende vorm, zover ik weet de enige rode in gans het geslacht (paars, wit, geel, rose, en dieppaars komen veel voor).
Deze vorm is van slechts 1 natuurlijke vindplaats bekend: de vallei van de Buri Gandaki rivier die de twee bergketens van de Gorkha Himal en de Ganesh Himal scheidt. De palnten groeien op een hoogte van 1900 meter. Hij blijft iets kleiner dan de paarse en ook van deze rode zijn wat kleienere subvormen beschreven. Maar net als bij de vorige zijn sommige vormen eerder afhankelijk van de groeiplaats (iets droger) dan dat het echte blijvende onderscheiden zijn. De rode kleur is hoe dan ook zeer opvallend. Naar mijn gevoel vermenigvuldigd deze vorm zich wat minder snel zodat ik aanvragen voor een exemplaar slechts met hoge uitzondering kan toekennen. OOk in de handel is deze nog slechts sporadisch aan te treffen.

Ruud

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 23:08
RdB

En dan nog even de herfstkleur van de Brown Peacock:

Gemberorchidee - Roscoea purpurea
vr, 06/08/2010 - 23:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Boeiende verzameling, Ruud!

vr, 06/08/2010 - 23:20
peterplant

Mooi verhaal en prachtige foto's. Op wat voor grond tuinier je en waarom zie je de Roscoeainfo-icon niet of nauwelijks in een tuincentrum of op een kwekerij? Worden ze niet in aantallen gekweekt? En indien nee, waarom niet, lastig in pot te kweken? Weet je of ze gezaaid of gescheurd worden en of ze dmv weefselkweek vermeerderd kunnen worden?
Veel vragen, ik ben geïntrigeerd en gefascineerd.

Groeten, Peter.

vr, 06/08/2010 - 23:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kunnen deze foto-series niet een plekje krijgen in de Exotische Samenwerkingsbladen? Dan blijven de foto's in ieder geval bewaard.

za, 07/08/2010 - 00:02
RdB

De bekendere soorten en kruisingen zoals x Beesiana en de Roscoeainfo-icon auriculata worden steeds vaker bij bollenhandelaren aangetroffen.

Vermenigvuldigen: Je kunt zaaien en delen. Bij veel Roscoea's deelt de knol zich steeds spontaan in meerdere planten. Zaad wordt rijkelijk gevormd en kiemt niet moeilijk, wel is de eerste levensfase van de kiemplanten wat lastig. Hier in mijn tuin zaaien sommige zich echter zelfs spontaan uit, vooral de scillifolia, purpurea en auriculata.

DE planten zijn nog relatief onbekend. De eerste importen (eind 19e eeuw) werden uitsluitend in de kassen gekweekt, men dacht dat ze absoluut geen vorst konden hebben. Die omstandigheden zijn echter verre van optimaal en zo verdwenen ze weer. Pas in de jaren 90 is de belangstelling weer sterk toegenomen. Voor een uitgebreide beschrijving zie The Genus Roscoea van Roscoe kenster Jill Cowley, uitgegeven bij Kew.
In Nederland wordt veel werk verzet door rene Zijerveld van Dix en Zijerveld.

Ik tuinier op gewone tuingrond (of wat je daar dan ook onder moet verstaan) op een terp in de IJsselvallei, dus een mengsel van zand en klei dat vrij kalkrijk is (zouden ze een hekel aan hebben volgens sommige bronnen maar dat klopt niet) en goed draineerd. Prettig in de winter maar juli was veel te warm voor ze, de bloemen bloeiden nauwelijks een paar uur en de planten zagen er niett uit, dat is inmiddels weer hersteld, ze kunnen wel wat klappen hebben (moet ook wel als bergplant).

Voor wie veel meer foto's wil zien:
http://picasaweb.google.nl/annekeenruud/Roscoea?feat=directlink

@Peter: als je geinteresseerd bent in (niet commerciele hoeveelheden) plantmateriaal kan ik je daar wel aan helpen. Wil je ze in bulk dan kan Zijerveld je daaraan helpen.

Ze zijn overigens ook prima als potplant te verkopen. Zo ben ik ook aan mijn eerste exemplaar gekomen. Die werd verkocht als naamloze kamerplant! En zo heb ik hem ook een paar jaar gehouden, een paar keer gescheurd (ik wist niets van die knollen, kende gember alleen van potjes in de supermarkt). Al gauw merkte ik dat ze het buiten (als kuipplant) veel beter deden en toen ik veel exemplaren had (ik was de plant eindelijk tegengekomen in een boek en had de knollen uitelkaar gepeuterd) ben ik ze in volle grond gaan kweken hetgeen de planten duidelijk nog beter bevalt.

Ruud

za, 07/08/2010 - 00:01
D_SDennis

Ik ben onder de indruk.......

zo, 08/08/2010 - 00:44
peterplant

@RdB

Bedankt voor je aanbod, ik hou het in gedachte.

Ik werk in de wereld van tuincentra en boomkwekerijen. Ik geef her en daar advies. Ik sta dus altijd open voor leuke ideeën.
Zo'n 15 of 20 jaar geleden zijn enkele kweke

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag