Goedkoop zaden kopen online

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 08/03/2014 - 21:26
Hanja

Goedkoop zaden kopen online

Graag zou ik willen weten waar zaai en kweekliefhebbers hun zaden bestellen en waar ze dan op letten (dus waarom ze die winkel kiezen)

Er zijn nogal wat webwinkels en soms zie je door de zaden de groenten en bloemen niet meer om het zo maar eens te zeggen.

Ik zie dat er webwinkels zijn die korting geven maar daar zijn wel de advies prijzen eerst met 15% verhoogd. Ik wil bv de Mexican Disch zaden bestellen maar bij Bol.com zijn ze € 4,99 terwijl ik ook prijzen zie van € 2,95 en € 2,59. Is Bol.com dan zo duur of zijn andere echt zo goedkoop?

Graag zou ik eens ervaringen of aanbevelingen horen

zo, 09/03/2014 - 08:19
tuinprins

Enkele overwegingen:

-- hoeveel zaden krijg je voor je geld
-- kwaliteit van de zaden. Is meestal pas achteraf te beoordelen. Veel zaden blijven jaren kiemkrachtig maar er zijn soorten die tamelijk vers gezaaid moeten worden. Dit punt geldt vooral voor gevorderde tuiniers die bijzondere dingen zaaien, veel eenjarigen en groentezaden blijven lang kiemkrachtig.
-- verzendkosten
-- zaden van speciale soorten/rassen zijn meestal maar bij een klein aantal webwinkels verkrijgbaar
-- betrouwbaarheid van levering. Sommige webwinkels zetten zaden op hun website die zij niet in voorraad hebben maar eerst zelf moeten bestellen. Soms kan het gebeuren dat je bestelling in delen wordt geleverd waarbij je voor iedere zending verzendkosten moet betalen (Lees de kleine lettertjes!).
-- affiniteit met een webshop. Als iedereen al zijn zaden bij Big Brother Bol besteld betekent dit op termijn dat de kleintjes zullen verdwijnen wat weer kan leiden tot een verschraling van het assortiment.

Zelf ben ik een gevorderde zaaier die meer 'onbekende' planten zaait dus ik weet niet of je iets hebt aan de adressen waar ik zaden koop. Maar ter informatie:

-- Garden's North (Kristl Walek)
-- Chiltern Seed
-- EBay Duitsland en Verenigde Staten
-- OMC Seed Store, Litouwen. (Opmerkelijk feit: post uit Litouwen is sneller in mijn brievenbus dan post uit België. Ik woon minder dan 40 kilometer van de Belgische grens!)
-- Special Plants (Derry Watkins)
-- Green Mile Nursery, België

Gegroet, de tuinprins

zo, 09/03/2014 - 10:05
Chrass

Mooi verhaal. Alleen het gedeelte over bol.com klopt niet helemaal...

de reden dat bol zo'n enorm assortiment heeft is dat zij tegenwoordig een soort marktplaats
functie vervullen. Ieder bedrijf kan zich bij bol inschrijven en zijn producten, tegen een behoorlijke
fee op de website zetten. Dat is ook de reden dat bol met deze producten altijd fors duurder is dan
de rest. Met andere woorden, wanneer er gespecialiseerde kleine webshops verdwijnen omdat bol
hun assortiment in pikt.. is dat dan niet geheel te weiten aan het niet pakken van de kans van een
extra verkoopkanaal op bol?

Wat betreft zaden. .. zoek naar hobbykwekers of naar bedrijven waar specifiek staat vermeld dat
de zaden van vorig seizoen zijn. Er zijn ongelovelijk veel tussenhandelaren die zaden van jaren
oud verkopen...

zo, 09/03/2014 - 11:09
tuinprins

Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de consumenten vooral kiest voor webwinkels die op de eerste pagina van de zoekresultaten van Google staan. Alleen als men op zoek is naar iets zeer specifieks gaat men door naar pagina 10 of 20. Webshops met een klein assortiment zullen in de regel weinig 'traffic' genereren en dus laag staan in de zoekresultaten. Kleine webwinkels hebben niet het geld niet om zich 'in te kopen' bij Bol.com. Ik vermoed dat de bedrijven die bloemen- en groentezaden verkopen via Bol.com toch vooral de grotere zaadverkopers zijn die een zeer groot assortiment voeren. Maar zoals gezegd: dit is slechts een vermoeden mijnerzijds. Overigens staat het iedereen vrij waar hij of zij zijn zaden koopt.

Het probleem met zaden is dat je niet kunt zien hoe oud ze zijn. Dat een verkoper zegt dat ze vers zijn, zegt mij in principe niet zoveel want papier is geduldig. Door schade en schande wordt je wijs en zo kun je beoordelen wie goede waar levert en wie niet. Voorbeeld: Magnoliainfo-icon zaad is een beperkte periode kiemkrachtig en als het al bewaard moet worden dan koel en 'vochtig' in perliet of licht vochtige zaaigrond o.i.d. Magnolia zaad dat droog en warm bewaard wordt verliest zeer snel zijn kiemkracht. Als je dit weet koop je alleen nog maar Magnolia zaad dat vers is en op de juiste manier wordt.

Nog een toevoeging over het kopen van zaad op Ebay. Mijn ervaringen zijn meestal positief maar ik heb ook wel eens slechte zaden gekocht (dat werd natuurlijk pas achteraf duidelijk). Als je bijzondere zaden koopt via deze kanalen moet je er rekening meehouden dat je een kat in de zak kunt kopen.

Gegroet, de tuinprins

zo, 16/03/2014 - 18:44
MJM60

Waarom haal je de zaden niet uit de groenten zelf in plaats van te kopen?

Bij tomaten bijvoorbeeld,droog ik de zaden, zo ook bij paprika en meloen.

zo, 16/03/2014 - 19:48
tuinprins

Omdat je mischien zaden van speciale rassen wilt hebben? Bovendien kunnen, als je bijv. verschillende soorten tomaten bij elkaar hebt staan, de planten onderling kruisen en moet je maar afwachten wat voor vrucht de plant voortbrengt. Ook komen F1 hybriden niet soortecht terug. En wie laat zijn wortels of broccoli in het zaad schieten?

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag