Gunstige plantenassociaties in de moestuin

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 14/12/2022 - 08:04
Peter Devinsis

Gunstige plantenassociaties in de moestuin

Hallo iedereen! :)

Ik ben een beginneling op dit gebied, maar ik ben me beginnen interesseren voor een moestuin. Ik heb veel mensen om me heen die me advies geven. Ze denken dat ze me helpen, maar ze spreken zichzelf soms tegen. Het is dus niet makkelijk om te weten wie nou de waarheid spreekt en wie niet. Ik weet dat bepaalde combinaties van planten voor een betere groei zorgen of bepaalde plagen op afstand kunnen houden. Zijn er hier specialisten die mij deskundig advies kunnen geven over welke plantencombinaties ik kan gebruiken in de moestuin?

Alvast bedankt!

wo, 14/12/2022 - 09:33
GreenConnection

Hallo Peter! Stel gewoon je vragen. . Vragen of je vragen beantwoord zullen worden, is onnodig, 

wo, 14/12/2022 - 10:44
peterplant

Ik moestuinier al een jaar of 50, jong begonnen met mijn vader. We hebben jaren allerlei boekenwijsheden geprobeerd met combinaties van diverse groenten en kruiden. De ene plant zou geuren of stoffen afscheiden waar andere planten van profiteren of waar bepaalde belagers een hekel aan zouden hebben.

Na vele jaren kwamen we er achter dat goed voor je grond zorgen en teeltwisseling het belangrijkste is voor gezonde groei in je moestuin.

Zorg voor goede bodemgezonheid en voldoende voeding, voor de rest stelt het niets voor. Het weer is ook belangrijk voor succes of mislukking. Laat je nooit ontmoedigen door mislukkingen. Elk jaar zijn er nieuwe kansen.

wo, 14/12/2022 - 13:59
Bert Devries

Hallo,

Inderdaad, je hebt gelijk. Er zijn plantenassociaties die een goede plantengroei bevorderen, de kwaliteit van naburige gewassen verhogen, een maximale bodembedekking bieden, onkruid beperken, de bodem verbeteren, gewassen beschermen tegen ziekten en nematoden, hulpstoffen aanmoedigen, zorgen voor bestuiving en bijdragen tot de goede werking van het ecosysteem en het behoud van de biodiversiteit. U kunt bijvoorbeeld wortelen combineren met uien. Of kool met prei en tijm. Of combineer eens knoflook met sla, munt, erwten en rozemarijn. Als je meer wil weten, lees dan even dit artikel. Daarin staat precies welke planten je kan combineren in je moestuin: https://www.semaille.com/nl/info-fiches/1701-hoe-planten-combineren-in-de-biologische-moestuin.html

Veel succes!

do, 15/12/2022 - 21:25
peterplant

Onderzoekt alles en behoud het goede.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag