hellabus????

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 25/03/2003 - 18:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

hellabus????

Ik heb zo'n plant gekocht maar weet niet wat het gaat worden.

Wie kan mij dat vertellen?

Is die meerderjarig?

word die groot?

alvast bedankt voor jullie reactie

di, 25/03/2003 - 18:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedoel je misschien "Helleborusinfo-icon" bloeit nu,en is ongeveer 30 cm hoog?

Groetjes Anoniem 2

di, 25/03/2003 - 20:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

kan best zijn hij is nu in bloei

wo, 02/04/2003 - 17:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Met de weinige gegevens die jij nu geeft kan ik niet zo heel veel. Maar als het een Helleborusinfo-icon is oftewel kerstroos in het nederlands dan is dat een van de meest betoverende voorjaarsbloeiers. Helleborussen groeien voornamelijk in het voorjaar en in het najaar. In de zomer staat de groei door de warmte bijna stil. Om er voor te zorgen dat de plant nog niet in zomerrust gaat is het verstandig de planten onder koele omstandigheden uit te planten of op te potten. Om nog van de voorjaarsgroei te profiteren, is het aan te raden om dit zo vroeg mogelijk in het voorjaar te doen. Ze (vooral hybriden) groeien bijna in iedere grondsoort; van zand tot klei en zelfs op zeer arme grond, mits goed gedraineerd (PH 5 tot 5,5). Het spreekt natuurlijk voor zich dat hoe meer je in de plant stopt des te meer krijg je ervoor terug.Vooral een gift van organische stof, hetzij in de vorm van echte oude koemest, champignonmest of een goed verteerde compost doet de planten goed. Er is speciale helleborusgrond, een mengsel van rulle klei,bladaarde,bloed-en beendermeel,lavameel en sporenelementen verkrijgbaar bij Kwekerij De Hessenhof, Hessenweg 41 te Ede tel.0318-617334 of webpagina https://tinyurl.com/y2w9lbv7 .

Een goede standplaats is een half tot licht beschaduwde plek onder een bladverliezende boom of heester. Ook de noordkant van het huis is voor de meeste soorten een prima plek. Het is trouwens een misvatting dat Helleborus niet in de volle zon kan staan. Zeker de hybriden en de niger bloeien uitbundig in de zon. De soorten argutifolius en x sternii moeten volop in de zon staan op bij voorkeur een wat schralere grond, anders worden ze gauw topzwaar en vallen ze om. Voor alle soorten geldt dat een plaatsje waar de morgenzon niet zo fel kan schijnen een voordeel is. Dit is om de bloeiende plant bij late nachtvorsten tegen zonnestralen te beschermen i.v.m. uitdrogingsverschijnselen. Tevens is het gunstig om een niet te winderige plek uit te kiezen ook weer om uitdrogen van de (bloem)knoppen tegen te gaan. Een plek onder coniferen en andere wintergroene heesters is minder geschikt, de planten krijgen dan te weinig licht en water door in het donkere jaargetijde.

Verder hebben de Helleborussen weinig verzorging nodig. Zwarte bladvlekkenziekte is de meest voorkomende ziekte onder deze planten. Het blad krijgt vooral inn de wintermaanden , bij vochtig weer, zwarte, cirkelvormige plekken. Deze schimmelziekte is gemakkelijk onder controle te houden door in februari het oude verweerde blad zo diep mogelijk af te knippen. We doen dit bij voorkeur als er geen strenge vorst voorspeld wordt. Op deze manier wordt het jonge ontluikende blad niet besmet door het aangetaste oude blad.

Tot slot is het goed om bij voorkeur in de winter kalk toe te dienen. thomaskali-of slakkenmeel of helleborusgrond. Een klein handje per plant is voldoende.

Hopelijk heb je aan al deze informatie wat, laat het anders even weten, zeker als je de website van De Hessenhof bezocht hebt weet je of je een Helleborusplant hebt aangekocht.

groetjes anoniem 2

do, 03/04/2003 - 13:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Prachtig verhaal en het klopt helemaal, met een kleine toevoeging. Ik heb helleborusinfo-icon orientalis op veel verschillende plekken in de tuin en dit jaar viel me op dat de helleborussen, die al bijna bloeiden tijdens de laatste vorstperiode in februari, het het beste deden als ze in de ochtendzon stonden. De planten die de hele dag in de schaduw stonden hebben uiteindelijk zelfs een paar bloemstengels verloren, die niet meer herstelden van de vorst. De planten, die de hele ochtend in de volle zon stonden, stonden er na een paar uur al weer fris bij. Geheel tegen mijn verwachting in, maar ze doen het op die plaats echt geweldig. Carin

Onderwerp gesloten