Hortensia Annabelle

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 13/08/2009 - 14:51
hobbyist

Hortensia Annabelle

Hoi Allen,

Hortensia Annabella's, vorig jaar in het najaar geplant met de nodige compost in het plantgat en hortensia meststof gegven in het voorjaar.
Nu op dit ogenblik is het niet mooi meer om te zien, het is een wirwar van stengels en bloemen sommige wel 40cm groot maar niet wit maar groen van kleur, hier en daar tref je een normale bloem aan 20a25cm mooi wit en volledige bol terwijl dus de meeste bloemen groen blijven en en ook geen bol meer vormen.
Nu mijn vraag: wat kan ik hier nog aan doen, wat zou de oorzaak kunnen zijn,
voor zover ik kan zien zit er geen ziekte in, kan ik de struiken nog redden door ze drastisch terug te snoeien en de stengels die op de grond liggen volledig verwijderen en alleen de rechtstaande overlaten, bestaat er misschien dat de stengels terug sterker kan maken of moet ik alle struikjes verwijderen en nieuwe planten

Hortensia Annabelle
do, 13/08/2009 - 14:56
RdB

Groeiwijze: helaas volstrekt normaal voor de Annabelle, deze maakt veel te zware bloemen voor de ielige stengels. Hoe meer mest hoe erger het wordt. Wat snoeien betreft staan op dit forum genoeg tips.

Kleur: vaak (altijd?) verkleuren de bloemen naar wit/groenig om vervolgens bruin te eindigen. Zijn ze in het geheel niet wit geweest dan kan het zijn dat ze te schaduwrijk gestaan hebben.

Ruud

do, 13/08/2009 - 17:30
Hendrik Jan

Vooral hortensia's zijn zeer gemakkelijke planten en zou ik persoonlijk geen speciale hortensiamest geven, gewoon wat koemestkorrels en wat beendermeel. Ze zijn natuurlijk toch nog maar kort geleden geplaatst, dus denk ik dat het volgend jaar en zeker over twee veel beter zal zijn.
Nu zou ik alleen eventueel wat fatsoeneringssnoei toepassen.
Volgend jaar in maart even wat hoger snoeien, dan krijg je iets meer en kleinere bloemen die iets meer in verhouding staan tot de stelen (dus minder topzwaar).
Hortensia's moet je altijd voor zijn met water geven, dus niet moeten corrigeren als de stelen al gaan hangen, vooral Annabelle's herstellen zich haast niet meer, richten zich niet meer op, dat doen de bolhortensia's juist wel. Met heel warm en droog weer vooral Annabelle's ook benevelen, want dan helpt alleen water geven niet meer voor 100%, de stelen krijgen het water niet meer snel genoeg naar de bladeren en bloemen getransporteerd.
En echt vooral Annabelle's zijn gewoon de eerste jaren extra kwetsbaar en moeten eerste goede wortels ontwikkelen.

ma, 07/09/2009 - 16:25
hobbyist

Hallo: Rdb,Hendrik Jan,

Hartelijk bedankt voor jullie uitleg, zal de snoeitips eens opzoeken en op deze manier proberen de struiken terug een beetje te fatsoeneren.
Volgend jaar met de juiste bemesting en snoeiwijze hoop ik terug op de goede weg te zitten zodat ik weer kan genieten van mijn Hortensia -Annabelle's

gr hobbyist.

Wat verstaat men onder fatsoeneringssnoei, mag ik alle plat liggende stengels tot tegen de struik afknippen of moet ik een 20a30cm laten staan,
deze wijzen dan nog steeds naar buiten.
Als ik ik alle plat liggende stengels afknip en alleen de verticale oude plus de nieuwe scheuten laat staan heb ik wel geen 2/3 meer.

Als het volgende jaar zou blijken dat de bloemen nog te zwaar zouden zijn zou ik ze dan mogen afknippen om doorbuiging te voorkomen ?

gr hobbyist.
07/09/2009

za, 15/08/2009 - 22:59
basicblends

De meeste mensen snoeien de Anabelle in het voorjaar heel kort terug.
Het gevolg is mooie nieuwe stengels met enorme bollen, die gegarandeerd weer gaan hangen, zeker na een flinke bui.
Probeer de snoei maar eens over te slaan, of zoals een gewone Hortensia te snoeien (1/3 van de takken helemaal wegknippen, elk jaar een andere 1/3 zodat na drie jaar de plant verjongt is). Je krijgt dan veel kleinere bollen waarvan de kans veel groter is dat ze rechtop blijven staan.

di, 18/08/2009 - 21:58
Amélie

Ik heb ook verschillende Hortensias Annabella staan en vorig jaar waren ze eveneens helemaal open gevallen na hevige regen. Dit jaar heb ik ze in de lente kort geknipt en steunmateriaal gezet. Het waren takken van de vlinderstruik waar ik nog wat zijtakjes heb laten aanstaan. Dat geeft een natuurlijker effect dan bvb plastic stokken. Bovendien zijn ze nu niet meer zichtbaar tussen de Hortensias. De bloemen staan veel beter en heb ik maar een paar bloemen nog wat extra steun moeten geven (zie foto). Samen met de snoeitips van de andere mensen moet het wel lukken.
Succes

Hortensia Annabelle
ma, 07/09/2009 - 22:37
Hendrik Jan

Als de Annabelle's ietwat in de half schaduw staan (staan ze echt in de zon, dan zeer goed opletten, sproeien/benevelen, kans dat de bloemen sneller verdrogen), worden ze volgend jaar en na het 2e jaar zeker sterker.
Knip gewoon wat stelen met bloemen die nu teveel halen weg, dat luisterd echt niet zo heel nauw, volgend jaar maart snoei je pas echt.
Je kan volgend jaar ook om en om laag snoeien (grote bloemen) en hoog snoeien (kleiner bloemen) en eventueel ook wat combineren met de methode van Amélie@.

di, 08/09/2009 - 13:26
hobbyist

Henderik Jan,

Bedankt voor de goede raad, nu het warme weer wat voorbij is zullen we
er eens aan beginnen he.

gr hobbyist.

wo, 09/09/2009 - 17:02
hobbyist

Hoi allen,

Nu ik de struiken van de annabelle's wat aan't fatsoeneren ben valt het me
op dat in alle struike bladeren zitten die bruine en zwarte vlekken
vertonen, zie nogthans geen beestjes of witte schimmel, is het mogelijk
dat dit van de zon is, of is het toch een of andere ziekte ?

gr hobbyist.

Hortensia Annabelle
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag