Kerria japonica

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 26/02/2017 - 12:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kerria japonica

In onze tuin bloeien elk jaar een aantal kerriastruiken. Plotseling zijn ze in de herfst allemaal bruin geworden, de bladeren afgevallen, de twijgen en stammen bruin en droog. Zo te zien allemaal dood. Ze staan op verschillende plaatsen en hebben het overal jarenlang zonder probleem gedaan. Wat kaner aan de hand zijn? Een ziekte? En kan ik ze vervangen door nieuwe of kan er een ziekte in de grond zitten?

zo, 26/02/2017 - 14:24
RdB

Dit is inderdaad een ziekte, een verwelkingsziekte. Daar is niets tegen te doen,, ik verlies ook elk jaar een aantal Kerriainfo-icon daaraan. Even geen Kerria op de besmetten plek planten.
Ruud
De enkelbloemige vind ik zelf mooier dan de gevulde

ma, 27/02/2017 - 09:25
tuinprins

Geen verwelkingsziekte (Verticillium) maar een aantasting door de schimmel Phomopsis japonica.
Vorig jaar waren er verschillende meldingen dat bladeren en takken van Kerriainfo-icon japonica bruin werden. Een kennis van mij had dat ook bij zijn Kerria struik en vroeg om raad. Ik ken Kerria als een oerdegelijke struik die zelden last heeft van ziektes. Ik ben gaan kijken maar kon het zo niet thuis brengen (dacht ook in de richting van verwelkingsziekte) en dan biedt het internet uitkomst. Ik kwam uit bij een aantasting door Phomopsis japonica.
Phomopsis japonica komt in de VS regelmatig voor bij Kerria en wordt ook wel 'Kerria Twig Blight' (Kerria taksterfte) genoemd. Het is een kankerachtige ziekte die begint met bruine plekken op de takken die zich onder bepaalde omstandigheden snel kunnen uitbreiden.
Begin van de aantasting:
https://tinyurl.com/y3gnpeam
Uitbreiding van de aantasting:
https://tinyurl.com/y3jnqcs2
(tweede foto)
Grootschalige aantasting van de struik waarbij het blad bruin wordt en afsterft:
https://tinyurl.com/y4va2smg
(foto 4+5+6)
Aan een aantasting door Phomopsis japonica is door de particuliere tuinbezitter niets te doen. Er is geen middel beschikbaar dat een aangetaste struik kan genezen. De enige optie is om de struik te rooien en er geen nieuwe Kerria struik voor terug te planten.
Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten