klimplant

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 24/10/2006 - 13:57
saw

klimplant

hallo weet er soms iemand een beetje een speciale klimplant om een muur mee te laten begroeien er is niet veel zon aan de muur en het is voor in de volle grond liefst groenblijvend en iets die enorm bloeit
dank bij voorbaat

di, 24/10/2006 - 15:07
mar.ko

Hallo Stijntje,

Passieflora blijft heel lang groen, maar is niet geheel winterhard.
Bij een strenge winter zal hij wat invriezen. Dat is geen ramp, want meestal gaat hij niet dood, maar groeit het volgend seizoen weer vrolijk uit vanaf de basis. (het dode gedeelte afknippen)
De gewone passiebloem (cearulea) is het meest winterhard en geeft bloemen van juli tot de herfst. Zelf vind ik hem prachtig.

Als je echt een groene muur wilt het hele jaar door, dan is hederainfo-icon geschikt. Deze heeft echter een geheel onopvallende bloei. Wel kun je er b.v. een clematisinfo-icon of andere bloeiende klimplant doorheen laten groeien voor de bloemen. Let dan wel op de snoeivoorschriften. Want kort snoeien als hij door de klimop geweven zit gaat moeilijk.

Succes.
Marja

klimplant
di, 24/10/2006 - 18:59
tuinprins

Voor de standplaats die U noemt (weinig zon) is eigenlijk alleen klimop geschikt. Maar van deze plant kun je meer last dan plezier hebben omdat ie zo snel groeit en zich overal tussen wurmt.

Maar waarom moet het perse groenblijvend zijn? De toegevoegde waarde van groenblijvende planten wordt volgens mij ernstig overschat.

Ik zou kiezen voor een Hydrangeainfo-icon petiolaris, de klimhortensia. Is niet super bijzonder (en bladverliezend) maar wel goed bruikbaar omdat de plant het ook in de schaduw redelijk goed doet. De plant heeft 1 a 2 jaar nodig om zich te vestigen maar is verder niet moeilijk in de omgang.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag