Klimroos

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 05/06/2010 - 13:00
Obbie

Klimroos

Sinds 3 jaar heb ik een klimroos; Pauls Himalaya Musk. Deze staat weliswaar
op een hoek. De roos groeit prima, maar elk jaar heb ik toch weer last van
ziektes, met name meeldauw en luis. Ik behandel de roos elk jaar door hem te
spuiten met daarvoor bestemd spul.
Ik heb juist een Rambler gekocht omdat deze beter bestand zou zijn tegen
ziekten. De takken zijn echter erg lelijk: witte plekken erop.
Mijn vraag is of het verstandig is om de roos helemaal terug te snoeien of
dat ik het nog 1 a 2 jaar aan moet kijken of de roos uiteindelijk zelf
hersteld.

ma, 07/06/2010 - 13:14
e.wolst

Rambler Roos
De Witte plekken. Zonder een foto is het moeilijk te bepalen wat de witte vlekken inhouden. Voorlopig is het verstandig om de witte vlekken hard weg te sproeien met water. Terugsnoeien. Normaal snoei je jonge rozen pas na twee jaar terug. Mocht je niet tevreden zijn over de takken, snoei nog in deze zomer na de bloei, toch een aantal takken terug tot eenderde. Een rambler roos is een sterk soort. Ze kunnen een drastische snoei wel hebben.

Greenfingersonline

di, 08/06/2010 - 23:20
Polplastron

Die witte vlekken zal je waarschijnlijk niet kunnen wegspoelen.
Terugsnoeien is ook af te raden: je verzwakt de plant hier meer door dan dat je hem ermee helpt.
Behandelen tegen meeldauw en luis is ook zinloos: een plant die op de juiste plaats staat en in de juiste bodem met een juiste bemesting zal weinig tot geen schade lijden van beide.

Groeten,

Pol

zo, 20/06/2010 - 16:56
**Flora**

Als je zeker weet dat het meeldauw is, zou ik het zeker behandelen. Deze ziekte verzwakt de plant uiteindelijk en zorgt voor groeistoornissen.

Een roos kan deze ziekte ook krijgen als deze op een optimale plek staat.simpelweg door een zieke plant in de omgeving of omdat het ras gevoeliger is. Ik heb meerdere soorten en merk dat er wel verschil zit in weerstand.

Simpel trucje tegen meeldauw is een mengsel van water en melk, verhouding ongeveer: 1/5 melk +4/5 water. Wekelijke behandeling is nodig. Als het echt hardnekkig is, zou ik kiezen voor een biologisch middel van een bekend merk :-)

Terugsnoeien is echt niet nodig. Je kunt wel aangetaste bladeren weghalen. Maar ja, als je hele plant er onder zit, snap ik ook wel dat dat geen optie is.

Luizen --> daarvoor is een ouderwetse methode:

meng 20 gram ouderwetse groene of zachte zeep en 20 ml spiritus. Samen met 1 liter lauw water in een plantenspuit. Meerdere dagen achter elkaar de plant inspuiten. Denk ook aan de onderkant van het blad!

wat ook wel werkt (is wel een beetje smerig om te doen, maar werkt echt!) is luizen doodknijpen en over de plant uitvegen. Werkt bijzonder afschrikkend voor de nog aanwezige luizen.

Succes!

ma, 21/06/2010 - 20:14
Polplastron

De luizen in mijn tuin behandel ik helemaal niet. Op dit moment zitten er erg veel, maar over een week of twee zijn ze (bijna) helemaal geëlimineerd door de vogels en andere.

Tegen meeldauw en andere ziekten doe ik in principe ook niets. Ik geef wel in het begin van het seizoen wat patentkali bij de gevoeligere rozen. Dat versterkt de celstructuur. Een onderbeplanting helpt ook heel wat ziekten voorkomen (maar heeft weinig effect op meeldauw).

Misschien kan je je roos eens verplaatsen naar een andere plek. Ik had hier Rosainfo-icon viridiflora die ieder jaar vol meeldauw zat. Nu staat ze op een koelere plek en doet ze het zonder enig probleem.

Groeten,

Pol

ma, 21/06/2010 - 23:49
**Flora**

Aanvulling op het bericht van de voorganger...

als je de roos wilt verplaatsen, doet dat dan bij voorkeur in de rustperiode. Denk dan aan bijv. oktober.

wo, 23/06/2010 - 00:16
Polplastron

Dat klopt: in oktober verplaatsen en terugsnoeien.

Nu verplaatsen gaat ook, dat heb ik al geprobeerd, maar is niet optimaal en houdt heel wat risico's in. Dit is enkel voor ongeduldige tuiniers (ik pleit schuldig).

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag