Mest

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 21/07/2017 - 11:11
RobRoos

Mest

Ik heb geen vraag over een plant, maar over mest. Ik kon alleen juiste forum niet vinden dus plaats mijn vraag maar hier. Ik heb al x-jaren een tuintje. Dit jaar voor eerst mee begonnen er iets serieuzer naar te kijken. Zo heb ik bijvoorbeeld een roos staan die ik dit jaar voor het eerst mest heb gegeven. Rozenmest van Ecostyle. Nog tamelijk laat ook. Na mijn eerste bloei in juni. Het geval wil dat deze roos daarna is geexplodeerd. Drie enorme takken er bij gekregen met ieder zo'n 15 zijtakken met allemaal nieuwe knoppen er op. Mijn roos is in zo'n anderhalve maand ineens verdubbelt zo'n beetje na jaren ongeveer altijd hetzelfde te zijn gebleven. Prachtig zou je zeggen en dat is het natuurlijk ook, maar ik vraag mij zo af of dit "natuurlijk" is? De eerste associatie die het nu bij mij oproept is dat het een soort van doping is voor de roos. Een onnatuurlijke sterke groei.

za, 22/07/2017 - 12:32
RdB

Wat is er überhaupt natuurlijk aan een roos? Het is een kwekersprodukt dat vergaand 'veredeld' is. Op zich niet erg, ze kunnen zelfs erg mooi zijn, maar 'natuurlijk' is anders. Als je natuurlijk wilt moet je een wilde bottelroos planten, het is een kwestie van keuze en van smaak. Wat de mest betreft geldt hetzelfde: het is jou keus om hem jarenlang te laten armetieren of zo nu en dan een portie mest te geven, of het nu dat spul is van Eurostyle of een betaalbaar eigen merk produkt, met kennelijk spectaculair resultaat. Dus vikd je het huidig resulaat mooi? Ga zo door en zet hem anders terug op zijn armen dieet.

Overigens, zelf mest ik de siertuin nooit. Je kunt de roos ook spectaculair laten bloeien en groeien zonder mest. Dan moet je wel zorgen dat de grond in topconditie is en alles wat je weghaalt (dood blad, bloemen, onkruid etc.) teruggeven als compost of ter plekke laten verteren. Doe je dat niet dan wordt de grond steeds armer aan voedingsstoffen. Eenmaal sterk verarmd, zoals waarschijnlijk bij jou het geval was, dan doet wat mest wonderen.

Ruud

zo, 23/07/2017 - 11:51
RobRoos

Dat laatste onderwerp van je wil ik idd naartoe. De natuur gewoon zelf zijn gang laten gaan en in evenwicht houden. De bodem in topconditie houden. Ik heb inmiddels ook al koemest gestrooid en compost en ga ik in najaar nog een keer doen. Is goed heb ik gelezen en dan in voorjaar weer. Dode bladeren etc laat ik sowieso altijd liggen. wat ik er zo over gelezen heb onlangs, moet je hiermee al een heel eind kunnen komen. Mogelijk heb je nog meer ideeen voor mij. Probleem trouwens mogelijk met die roos is dat hij tamelijk dicht bij een grote boom staat. Mogelijk snoept die alle grondstoffen weg voor die roos.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag