Mijn kruiden gaan eraan dankzij luizen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 03/07/2009 - 00:40
Nicole1985

Mijn kruiden gaan eraan dankzij luizen

Wil ik mijn kruiden gaan water geven zijn ze zwart van de luizen.

En het zijn nog babyplantjes... dus met harde straal afspuiten gaat niet.

De meeste kruiden zijn al dood. Maar een aantal bieslookplantjes leven nog, maar krijgen al wat gele sprietjes.

Wat kan ik het beste doen om ze te redden?

Mijn tomaten zitten er ook onder!

za, 04/07/2009 - 00:56
HuubvG

Die luizen komen niet zomaar, maar op één of andere manier lijken al de planten zwak te zijn, zodat de luizen daar op afkomen. Staat de boel veel te dicht op elkaar?, is de bodem te schraal?, zanderig en te droog? Het merkwaardige vind ik dat zowel bieslook als tomaten als afgestorven andere kruiden door dezelfde luizen opgevreten worden. Is dit voor het eerst dat u kruiden op dat stuk grond verbouwt?

za, 04/07/2009 - 23:20
Nicole1985

Nou ze staan allemaal in een eigen potje! Met potgrond vermengt met gewone grond. Dus elk plantje heeft zijn eigen potje! Ze staan wel allemaal naast elkaar. Het waren bijna 50 plantjes. En er zijn alleen nog wat bieslook plantjes over! En de tomaten leven ook nog!

zo, 05/07/2009 - 14:09
HuubvG

Er zijn te veel onbekende factoren voor mij om een goeie beoordeling te geven. Echter omdat alle plantjes hetzelfde overkomt, denk ik toch dat het grondmengsel niet goed was. En misschien alles teveel willen vertroetelen en daardoor te veel water geven? Misschien het beste de tomaten en de bieslook nog te verplanten. Ik raad aan om een pak zaaigrond te kopen. Dat is heel geschikt voor uw 'babyplantjes' qua struktuur, bemesting en lucht- doorlaatbaarheid. Wellicht was dit voor het eerst dat u kruiden kweekte? Niet opgeven ondanks deze teleurstelling, gewoon blijven proberen en eens wat boekjes en internetsites bekijken over het onderwerp. Succes en ik hoop dat het goed komt!

ma, 06/07/2009 - 03:37
rubo

Ik ben het eens met hetgeen Huubvg schrijft op dat van de zaaigrond na.
Zaaigrond is inderdaad fijn van structuur en goed doorlatend. Verder is het onkruidvrij maar er zitten GEEN voedingstoffen is. Dit is gedaan om snel een goed vertakt wortelgestel te ontwikkelen bij de zaailingen.
Daarom lijkt het mij beter een zak potgrond te kopen en daarin de levensvatbare plantjes in op te potten.
Bij de tomaten echter ligt dat anders. Deze dienen, omdat ze groot worden, in emmers van 12 ltr geplant te worden. Onderin 5 gaten boren van 25 mm met een stukje antieworteldoek er overheen. Als grondmengsel neem je per 100 ltr:
20 ltr tuingrond
15 ltr compost
50 ltr geraniumgrond
15 ltr scherp zand
240 gr. Koemestkorrel
70 gr. Blauwe korrel
20 gr. Patentkali

Onderwerp gesloten